VIDEO: Smer-SD predstaví jedinú referendovú otázku

NETKY.SK • 30 Máj 2022, 17:42 • 2 min
VIDEO: Smer-SD predstaví jedinú referendovú otázku

BRATISLAVA - Šéf strany Robert Fico vyhlásil, že prípadné referendum o predčasných voľbách by sa podľa jeho slov malo uskutočniť v rovnaký deň ako komunálne voľby.

slovakia

left justify in out

Opozičný Smer-SD predstaví na štvrtkovom predsedníctve v Banskej Bystrici jedinú referendovú otázku o predčasných voľbách. 

 

 

„Zamestnávatelia, zamestnanci, mestá, obce, dôchodcovia, protifašistickí bojovníci, vysoké školy, ostatné politické strany, všetci budú môcť vyhlásiť, že sú pripravení zbierať podpisy na referendum,“ uviedol Fico vo vyjadrení, ktoré TASR poskytol vedúci tlačového oddelenia Smeru-SD Ján Mažgút.

 

Tvrdí, že referendum o predčasných voľbách je jedinou cestou, „ako sa zbaviť neschopnej vlády ubližujúcej celému Slovensku“. Víta, že tento názor zdieľajú aj iné opozičné politické strany.

 

Prečítajte si tiež: Jana Bittó Cigániková pripustila spoluprácu SaS s Hlasom-SD

 

Mimoparlamentný Hlas-SD v pondelok vyhlásil, že ak má byť referendum úspešné, petičná akcia by mala riešiť len otázku predčasných parlamentných volieb. Líder Hlasu-SD Peter Pellegrini vyzval všetky strany na spoluprácu v tomto duchu.

 

 

Pripustil, že skoncipovať referendovú otázku môže byť náročné, keďže by mala obsahovať aj zmenu Ústavy SR a zároveň aj žiadosť ľudí o ukončenie aktuálneho volebného obdobia a vypísanie predčasných parlamentných volieb.

 

Po tom, ako opozícia vyzbierala podpisy na vyhlásenie referenda o predčasných voľbách, sa prezidentka Zuzana Čaputová obrátila na Ústavný súd SR. Ten v júli 2021 skonštatoval, že navrhovaná referendová otázka o skrátení volebného obdobia Národnej rady SR je protiústavná. Niektorí koaliční predstavitelia vtedy pripúšťali zmenu ústavy tak, aby mohli vypísať referendum o predčasných voľbách.

 

Možno vás zaujme: Kedy sa budú konať jesenné voľby? Boris Kollár prišiel s novým návrhom

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies