Explózia auta v Benghází zabila politického aktivistu a ďalších päť ľudí

NETKY.SK • 30 Október 2016, 12:45 • 2 min
Explózia auta v Benghází zabila politického aktivistu a ďalších päť ľudí

BENGHÁZÍ - Šesť ľudí zahynulo a najmenej ďalších desať osôb utrpelo zranenia pri silnej explózii auta v sobotu večer v meste Benghází na východe Líbye.

slovakia

left justify in out

Medzi mŕtvymi je aj politický aktivista a televízny moderátor Muhammad Búgages, blízky vplyvnému generálovi Chalífovi Haftarovi, ktorý bojuje proti islamským extrémistom. Informovali o tom líbyjskí predstavitelia, ktorých citovala tlačová agentúra AP.

 

Explózia otriasla centrálnou štvrťou Benghází s názvom al-Kiš, ktorá je známa rušnými kaviarňami. Aktivista a moderátor práve sedel v jednej z nich a zahynul spolu s ďalšími piatimi hosťami. Niektorí zranení sa nachádzajú v kritickom stave.

 

Búgages bol politický aktivita a nemilosrdný moderátor dennej talk šou s názvom "Otvorene", ktorú vysiela štátna televízia. Bol aj výrazným podporovateľom generála Haftara, ktorý od roku 2014 vedie operáciu proti islamským extrémistom v Benghází.

 

Haftarova "Operácia Dôstojnosť" je reakciou na desiatky atentátov na aktivistov, sudcov a bezpečnostných pracovníkov v Benghází, ktoré bolo údajne v rukách extrémistov.

 

Sobotňajšia explózia vyvolala obavy z návratu temného obdobia atentátov. V piatok 28. októbra sa našlo na skládke odpadu v Benghází desať tiel neznámych mužov. Na telách mali známky mučenia a na hlavách strelné rany.

 

Haftar je jednou z tých postáv Líbye, ktoré najviac rozdeľujú jej obyvateľov - väčšinu Benghází vyčistil od extrémistov, až na niekoľko skupín v severných a západných častiach mesta. Vo východnom regióne Líbye ho vnímajú ako spasiteľa, ale mnohí na západe krajiny sa stavajú proti nemu, keďže všetkých islamistov pokladá za extrémistov.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies