Existujúca plynárenská infraštruktúra cez SR by sa mala zachovať a efektívne využívať

NETKY.SK • 26 Apríl 2016, 14:29 • 2 min
Existujúca plynárenská infraštruktúra cez SR by sa mala zachovať a efektívne využívať

BRATISLAVA – Existujúca plynárenská infraštruktúra cez Slovensko by sa mala zachovať a naďalej efektívne využívať. Uviedol to dnes v Bratislave podpredseda vlády SR pre investície Peter Pellegrini (Smer-SD) na konferencii Central European Gas Congress (CEGC) organizovanej pri príležitosti 160. výročia vzniku slovenského plynárenstva.

slovakia

left justify in out

"Aj preto budeme klásť dôraz na zachovanie prepravného koridoru plynu cez územie Ukrajiny a presadzovať maximálne využitie prepravných sietí prechádzajúcich cez územie SR. Slovenská prepravná sieť je významnou súčasťou európskej plynárenskej siete a predstavuje bezpečnú a spoľahlivú prepravnú cestu, ktorou sa plyn prepravuje do štátov strednej a západnej Európy," priblížil.

 

Podľa neho je potrebné zdôrazniť, že Slovensko je spoľahlivým partnerom, zaisťuje bezpečnú a spoľahlivú prepravu plynu počas celého obdobia prevádzkovania systému. "Je preto dôležité presadzovať maximálne využívanie už existujúcich prepravných sietí, ktoré prechádzajú cez územie SR," podčiarkol.

 

Počas slovenského predsedníctva v EÚ zostane podľa podpredsedu vlády SR v centre pozornosti v energetickej oblasti projekt európskej Energetickej únie. "Cieľom slovenského predsedníctva je zásadným spôsobom prispieť k vytvoreniu a vybudovaniu bezpečnej a konkurencieschopnej Energetickej únie s výhľadovou klimatickou politikou," dodal Pellegrini.

 

Aj podľa slovenského ministra hospodárstva Petra Žigu (Smer-SD) by sa v budúcnosti mali maximálne využívať doterajšia plynárenské prepravné siete prechádzajúce cez územie SR. "V tejto súvislosti si zvláštnu pozornosť zasluhuje projekt multiregionálneho významu v oblasti plynárenského prepojenia Eastring. Jeho exkluzivita spočíva práve v ekonomickej nákladovosti a v jeho súlade s európskym právnym rámcom. Strategický význam tohto projektu bol potvrdený jeho zahrnutím do kategórie tzv. projektov spoločného záujmu na úrovni EÚ," spresnil minister hospodárstva. Príspevok projektu Eastring k posilneniu energetickej bezpečnosti strednej a juhovýchodnej Európy je podľa neho nesporný.

 

"Na druhej strane vnímame veľmi citlivo prípravu niektorých nových plynárenských infrašruktúrnych projektov s dopadom na trh EÚ. Je ním napríklad projekt Nord Stream 2. Opozičný hlas viacerých krajín Európy k tomuto projektu je dôkazom jeho čitateľných negatív. Podľa nášho názoru by všetky takéto projekty mali byť v súlade s cieľmi európskej energetiky, mali by prispievať k zvyšovaniu energetickej bezpečnosti, mali by taktiež plne diverzifikovať zdroje a prepravné trasy, ako aj zachovávať súlad s legislatívou EÚ. Pre SR je z hľadiska prepravných trás a koridorov absolútnou prioritou zachovanie prepravy plynu koridorom cez Ukrajinu a Slovensko," dodal Žiga.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies