Euroskupina je pripravená schváliť Grécku ďalší finančný balík

NETKY.SK • 22 Január 2018, 17:38 • 2 min
Euroskupina je pripravená schváliť Grécku ďalší finančný balík

BRUSEL - Grécko si plnilo svoje úlohy a je zhoda poskytnúť tejto krajine ďalší balík finančnej pomoci. Uviedol minister financií SR Peter Kažimír po príchode na zasadnutie ministrov financií eurozóny (Euroskupina) v Bruseli.

slovakia

left justify in out

Kažimír pripomenul, že veľvyslanci krajín eurozóny už túto dohodu predpripravili a pondelňajšie zasadnutie Euroskupiny, ktorému po prvý raz predsedá jej nový šéf Mário Centeno, zrejme schváli ďalšiu finančnú pomoc pre Grécko.

 

Spresnil, že ide o pomoc v hodnote takmer sedem miliárd eur, ktorá bude časovo rozložená do dvoch etáp - prvá väčšia tranža pôjde do Atén vo februári a ďalšia v marci. "Nadväzuje to na hodnotenie splnených opatrení. Gréci už urobili veľmi veľa, a preto je dohoda túto pôžičku odobriť," vysvetlil Kažimír.

 

Na otázku, či už je Grécko z najhoršieho vonku, odpovedal, že to sa nedá konkretizovať, ale pripomenul, že Atény aj pod tlakom zvonku a na základe odporúčaní, ktoré nie vždy boli automaticky preberané gréckymi úradmi, urobili obrovský krok dopredu. "Sú to zmeny, ktoré smerujú k strednodobej a dlhodobej zmene biznismodelu tejto krajiny, aby bola schopná stáť na vlastných nohách," opísal situáciu minister.

 

Podľa jeho slov sa grécke reformy, ktoré v pondelok hodnotila Euroskupina, odrážajú na lepšom ekonomickom raste Grécka a na štruktúre tohto rastu. "Dúfame, že sa to odrazí aj na trhu práce, lebo Grécko má problémy s nezamestnanosťou a už aj s chudobou," dodal v závere.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies