Európu sužujú extrémne horúčavy, Antarktídu neobvykle silné mrazy

NETKY.SK • 16 Júl 2010, 07:10 • 2 min
Európu sužujú extrémne horúčavy, Antarktídu neobvykle silné mrazy

Európu sužujú extrémne horúčavy, Antarktídu neobvykle silné mrazy

slovakia

left justify in out

img

Európu sužujú extrémne horúčavy, ale nemecká výskumná stanica hlási uprostred polárnej zimy z Antarktídy rekordne nízke teploty.
      Ako dnes pre agentúru DPA uviedol polárny meteorológ Gert König-Langlo z Inštitútu Alfreda Wegenera v Bremerhavene, najmenej 29 rokov nenamerali v okolí Neumayerovej stanice teplotu mínus 50,2 stupňa Celzia.
      Uprostred polárnej zimy je na Južnom polárnom kruhu teplota asi o 20 stupňov vyššia, ako v súčasnosti, dodal.
      Spomínaný teplotný rekord však podľa experta nie je dôsledkom klimatických zmien, ale iba regionálnym meteorologickým fenoménom.
      V doterajšej 29-ročnej histórii stanice namerali podobne nízke teploty v jej oblasti iba desaťkrát, avšak nikdy to nebolo viac ako 50 stupňov pod bodom mrazu. Extrémny mráz tu teraz výrazne sťažuje i každodennú prácu vedcov.
      Neumayerova stanica však ani zďaleka nepatrí medzi najmrazivejšie lokality v Antarktíde. Na ruskej stanici Vostok už 30 rokov registrujú najsilnejšie mrazy, ktoré v nadmorskej výške 3000 metrov dosahujú aj mínus 90 stupňov Celzia.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies