Európsky parlament ostro odsúdil americkú špionáž

NETKY.SK • 4 Júl 2013, 18:29 • 2 min
Európsky parlament ostro odsúdil americkú špionáž

ŠTRASBURG - Európsky parlament dnes ostro odsúdil údajnú špionáž Spojených štátov v úradoch Európskej únie vo Washingtone a v Bruseli, nevyzval však na pozastavenie rokovaní o voľnom obchode medzi EÚ a USA. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Europarlament sa rozhodol začať vlastné vyšetrovanie niekoľko hodín po tom, čo José Manuel Barroso ako predseda Európskej komisie oznámil, že komisia prešetrí obvinenia spoločne s americkými partnermi. Barrosovo vyhlásenie prišlo práve v čase, keď prebiehali rokovania s USA o takzvanom Transatlantickom obchodnom a investičnom partnerstve (TTIP). "Sme oddaní rozhovorom o TTIP, avšak súčasne očakávame, že pracovné skupiny EÚ-USA budú analyzovať činnosť tajných služieb, získavanie špionážnych informácií a takisto otázku súkromia a ochrany údajov," povedal Barroso v stredu v Berlíne.

Rokovania o voľnom obchode medzi EÚ a USA sa majú začať v pondelok 8. júla vo Washingtone. Tento časový plán bol však na krátky čas spochybnený, keď bývalý spolupracovník amerických tajných služieb Edward Snowden zverejnil tvrdenia o rozsiahlej americkej špionáži vykonávanej v rámci tajného programu PRISM.

Pracovné skupiny budú tvoriť odborníci z eurokomisie a spravodajských služieb z členských štátov, vysvetlil Barroso. Na americkú stranu bude podľa očakávania dozerať minister spravodlivosti USA Eric Holder. Rozhovory o voľnom obchode medzi EÚ a Spojenými štátmi však priamo nezávisia od výsledku vyšetrovaní špionážnej kauzy, uviedla hovorkyňa eurokomisie Pia Ahrenkildeová. "V súčasných súvislostiach je dôležité, aby tieto procesy napredovali súbežne," povedala hovorkyňa a dodala: "Takáto závislosť tam nie je."

Nemecká kancelárka Angela Merkelová v stredu večer diskutovala o obvineniach zo špionáže v telefonáte s americkým prezidentom Barackom Obamom. Merkelová privítala nedávny Obamov sľub, že poskytne všetky informácie týkajúce sa tvrdení o americkej špionáži. Obaja lídri sa však zhodli, že v pondelok by sa zároveň s rokovaniami o voľnom obchode mali začať aj rozhovory EÚ a USA o špionážnej kauze. Lídri sa takisto dohodli, že v najbližších dňoch sa uskutoční stretnutie na vysokej úrovni, na ktorom sa zúčastnia nemeckí a americkí bezpečnostní predstavitelia. Nemecko reagovalo na obvinenia z americkej špionáže obzvlášť ostro, keďže sledovanie je tam politicky citlivou záležitosťou.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies