Európsky automobilový priemysel sa po brexite obáva zdražovania

NETKY.SK • 30 Apríl 2017, 13:55 • 2 min
Európsky automobilový priemysel sa po brexite obáva zdražovania

BRUSEL/LONDÝN - Európsky automobilový priemysel sa po vystúpení Británie z Európskej únie (EÚ) obáva nárastu nákladov.

slovakia

left justify in out

"Predajné ceny áut by sa mohli celkom zvýšiť," uviedla generálna tajomníčka zväzu dodávateľov Clepa Sigrid de Vriesová.

 

Podniky v automobilovom priemysel sú cezhranične úzko previazané, upozornil generálny tajomník zväzu európskych výrobcov áut Erik Jonnaert. Podľa údajov ACEA sa jedno vozidlo skladá približne z 30.000 komponentov, ktoré sa vyrábajú a montujú v rozličných krajinách.

 

Zavedenie ciel v obchode medzi Britániou a zvyšnými štátmi EÚ by preto pocítili aj motoristi. Kontroly tovaru na hraniciach a rozdielne prepisy sa môžu prejaviť aj na cenovkách.

 

Británia by mala vystúpiť z Únie na jar v roku 2019. Dovtedy sa obe strany musia dohodnúť na budúcich odchodných podmienkach.

 

Zo zvyšných štátov EÚ sa vlani do Británie vyviezlo 2,4 milióna vozidiel v celkovej hodnote 42 miliárd eur, čo zodpovedá približne 31 % celkovej hodnoty exportu. Z Británie do EÚ sa vyviezlo 909.000 vozidiel v celkovej hodnote asi 16 miliárd eur, čo predstavovalo 43 % objemu exportu.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies