Európski ministri zdravotníctva budú debatovať v Bruseli o boji proti ebole

NETKY.SK • 16 Október 2014, 11:26 • 2 min
Európski ministri zdravotníctva budú debatovať v Bruseli o boji proti ebole

BRUSEL - Ministri zdravotníctva členských krajín EÚ sa vo štvrtok stretnú v Bruseli, kde budú debatovať o boji proti šíreniu vírusu ebola a o zavedení konkrétnych opatrení vrátane lekárskych kontrol na letiskách.

slovakia

left justify in out

Kontroly na londýnskych letiskách už zaviedla Británia, nasledovať ju plánuje Česko, Nemecko aj Francúzsko. Európska komisia ako výkonný orgán únie nie je presvedčená o efektívnosti vstupných kontrol, keďže cestujúcich kontrolujú už pri ich odlete z postihnutých oblastí. Do úvahy preto pripadá najmä poskytovanie informácií prichádzajúcim pasažierom o možnostiach vyhľadania pomoci v prípade zhoršenia zdravotného stavu. Kľúčovou informáciou je zásada neprísť do nemocnice so symptómami vírusu bez predošlého varovania zariadenia.

 

Ebola je jedným z najobávanejších vírusových ochorení na svete, keďže sa prakticky nedá liečiť a neexistuje proti nej účinná očkovacia látka. Prejavuje sa zvracaním a hnačkou ako aj vnútorným a vonkajším krvácaním. Úmrtnosť môže dosahovať až 90 percent, v prípade terajšej epidémie je však zhruba 70-percentná. Vírus si v štátoch západnej Afriky od decembra 2013 vyžiadal už životy takmer 4500 ľudí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies