Európska únia si pripomína deň ochrany osobných údajov

NETKY.SK • 27 Január 2017, 15:17 • 2 min
Európska únia si pripomína deň ochrany osobných údajov

BRUSEL – Osobné údaje si zaslúžia najvyššiu možnú úroveň ochrany, uviedli v spoločnom vyhlásení euromisári Andrus Ansip a Věra Jourová. Vyhlásenie vydali pri príležitosti európskeho dňa ochrany dát, ktorý si Únia pripomenie v sobotu 28. januára.

slovakia

left justify in out

"Ochrana osobných dát je v Európskej únii základným právom, súčasťou európskej DNA," uviedla dvojica eurokomisárov v spoločnom vyhlásení. Rok 2016 označili za prelomový, preto že sa EÚ rozhodla reformovať spôsob ochrany dát.

 

"Prísne pravidlá ochrany dát sú predpokladom na rozvoj jednotného digitálneho trhu. Zabezpečujú bezpečné prúdenie dát cez hranice a motivujú ľudí využívať služby a nové technológie," píše sa vo vyhlásení.

 

Vlani spustila Únia spoločne s USA systém "Privacy Shield", ktorý slúži na lepšiu ochranu pri prenose osobných údajov medzi oboma celkami. Od februára tohto roka začne platiť dohoda garantujúca vysokú mieru ochrany osobných údajov občanov EÚ poskytovaných justícii a polícii v USA.

 

Pred dvoma týždňami Európska komisia (EK) predstavila návrh na väčšiu ochranu súkromia pri elektronickej komunikácii. Prísnejšie pravidlá pri ochrane dát by sa mali podľa EK týkať všetkých poskytovateľov elektronickej komunikácie vrátane populárnych mobilných aplikácií. Obsahom návrhu je aj nový prístup k medzinárodnému prenosu osobných údajov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies