Európska únia rozšírila sankcie proti Iránu

NETKY.SK • 11 Október 2011, 18:38 • 2 min
Európska únia rozšírila sankcie proti Iránu

Európska únia rozšírila sankcie proti Iránu

slovakia

left justify in out

img

Európska únia dnes rozšírila sankcie proti Iránu. Dôvodom je skutočnosť, že Teherán pokračuje v porušovaní ľudských práv. Ministri zahraničných vecí únie na stretnutí v Luxemburgu pridali 29 osôb blízkych režimu prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda na zoznam ľudí so zákazom vstupu na územie únie, ktorým okrem toho zmrazili vklady.

"Dnešné rozhodnutie vysiela jasný odkaz každej osobe na tomto zozname a iným predstaviteľom iránskeho režimu, že sa nebudeme prizerať. Za svoje skutky sa budú zodpovedať a nemali by sa podieľať na hrozných činoch, ktorých sme svedkami," vyhlásil šéf britskej diplomacie William Hague, podľa ktorého majú opatrenia zvýšiť tlak na Irán, aby zlepšil situáciu v oblasti ľudských práv.

EÚ tvrdí, že porušovanie ľudských práv sa v Iráne v uplynulých týždňoch a mesiacoch zintenzívnilo. Ako príklad únia uviedla popravu neplnoletých. EÚ tiež vyzýva na zvýšení náboženskej slobody a ukončenie prenasledovania politickej opozície.

"Skutočne vyzývam Iráncov, aby dodržali svoje medzinárodné záväzky a plne rešpektovali práva svojich obyvateľov," povedala po stretnutí šéfka diplomacie EÚ Catherine Ashtonová.

Exilová Národná rada iránskeho odporu (NCRI) vo vyhlásení sankcie privítala. Zároveň vyzvala EÚ a OSN na schválenie širších sankcií, ktoré sa budú týkať osobitne ropy.

"Mlčanie a nečinnosť medzinárodného spoločenstva zoči-voči zločinom spáchaných mullahmi za uplynulých 30 rokov ich povzbudila k tomu, aby v Iráne pokračovali v mučení a zabíjaní," uvádza sa vo vyhlásení NCRI.

Zdroj: TASR/AP



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies