Európske úrady sú zhrozené zložením Tuzemského rumu, môže spôsobiť rakovinu

NETKY.SK • 20 September 2017, 13:24 • 2 min
Európske úrady sú zhrozené zložením Tuzemského rumu, môže spôsobiť rakovinu

BRATISLAVA – Európske orgány riešia tradičný český rum. Prísada, ktorá je do alkoholu pridávaná môže spôsobovať rakovinu. Informoval Európsky úrad na základe analýzy. Výsledkami sa bude momentálne zaoberať Európska komisia, ktorá môže škodlivú látku úplne zakázať.

slovakia

left justify in out

Ethylester kyseliny mravčej, sa tak ocitol v hľadáčiku európskych orgánov. Podľa vedcov, ktorý testovali tento tradičný český výrobok upozorňujú, že látka poškodzuje ľudské zdravie a preto by sa v rámci ochrany spotrebiteľa nemala pridávať do potravín.

 

Týmito zisteniami sa bude zaoberať Európska komisia, ktorá by mohla túto látku zakázať. „Vnímame to ako riziko, ktoré by mohlo narušiť tradíciu českých alkoholických nápojov siahajúce až do 19. storočia,“ reagoval výkonný riaditeľ Únie výrobcov a dovozcov liehovín v Českej republike Jaroslav Burkar.

 

„Látka sa v českom rume vyskytuje iba vo veľmi malej miere,“ doplnil Burkar. Ak EK látku zaradí na zoznam zakázaných ingrediencií, bude to pre českých výrobcov veľmi zlá správa, pretože tuzemák by musel zmeniť svoje zloženie. Minister poľnohospodárstva Marian Jurečka informoval, že sa bude snažiť v Bruseli vybaviť výnimku, na čo sa producenti rumu spoliehajú!

 

Prípadný zákaz by sa navyše netýkal iba tuzemského trhu. „Týkalo by sa to aj Slovenska, Rakúska a ďalších krajín,“ dodal riaditeľ. Rumy sú v Česku veľmi obľúbené, podľa údajov Únie výrobcov a dovozcov liehovín je každý štvrtý poldecák vypije u našich susedov.

 

Nie je to pritom prvý krát, kedy sa EÚ o zloženie tuzemáku zaujíma. V roku 2003 sa musel premenovať z tuzemského rumu , pretože sa nevyrába z trstiny. Rum tak svojim názvom mohol zavádzať spotrebiteľov. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona