Európska únia je ochotná obnoviť pohraničnú misiu v Gaze

NETKY.SK • 16 August 2014, 06:47 • 2 min
Európska únia je ochotná obnoviť pohraničnú misiu v Gaze

BRUSEL - Európska únia vyjadrila ochotu obnoviť činnosť svojej misie na hraniciach pásma Gazy a Egypta a prípadne aj rozšíriť jej rozsah, oznámila agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Na možnej reaktivácii Pohraničnej asistenčnej misie EÚ pre Rafah (EUBAM Rafah) sa dohodli ministri zahraničných EÚ na piatkových rozhovoroch v Bruseli. 
      

"EÚ je pripravená podporiť prípadný medzinárodný mechanizmus podporený Bezpečnostnou radou OSN, vrátane reaktivácie a prípadného rozšírenia rozsahu a mandátu EUBAM Rafah," uvádza sa v spoločnom vyhlásení ministrov. 
      

K znovuobnoveniu misie by mohol prispieť aj výcvikový program pre colníkov a policajtov Palestínskej samosprávy, ktorí by boli schopní plniť úlohy v pásme Gazy. 
      

Misia EUBAM začala monitorovať hraničný priechod Rafah v roku 2005 po stiahnutí sa Izraela z pásma Gazy. Operácia však bola o dva roky neskôr zastavená, keď sa vlády v tejto palestínskej enkláve zmocnili militanti z hnutia Hamas. 
      

Ministri EÚ tiež v piatok navrhli možnosť konania medzinárodnej darcovskej konferencie, ktorá by mala priniesť prostriedky na rekonštrukciu Gazy po skončení súčasného konfliktu s Izraelom. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies