Európska únia a členské štáty sľúbili vyše miliardy eur na boj s ebolou

NETKY.SK • 7 November 2014, 16:44 • 2 min
Európska únia a členské štáty sľúbili vyše miliardy eur na boj s ebolou

BRUSEL - Európska únia a jej členské štáty prisľúbili pomoc v hodnote viac než miliardy eur na boj proti epidémii eboly v západnej Afrike. EÚ tak prekročila miliardovú sumu stanovenú na októbrovom summite jej lídrov v Bruseli.

slovakia

left justify in out

Sľúbené financie pôjdu na investície výskumu eboly, na poskytnutie zdravotníckeho materiálu postihnutým krajinám ako aj na prípadnú leteckú evakuáciu zahraničných humanitárnych pracovníkov. Len na výskum tejto smrteľnej choroby poskytne Európska komisia v spolupráci s európskym farmaceutickým priemyslom 280 miliónov eur, ktoré by mali pomôcť nielen pri súčasnej epidémii, ale aj v prípade vypuknutia podobnej situácie v budúcnosti.

 

"EÚ je odhodlaná poraziť ebolu," vyhlásil komisár pre výskum a vedu Carlos Moedas s tým, že výskum by mal viesť k vývoju nových vakcín a liekov. EÚ tiež podľa neho odštartovala doteraz najväčšiu humanitárnu operáciu zameranú na prepravu materiálnej pomoci pre ebolou postihnuté štáty. Z Holandska už vyplávala nákladná loď vezúca sanitky, poľné nemocnice, laboratóriá a ďalšie zariadenia. 

 

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) registruje v najpostihnutejších západoafrických krajinách Libéria, Sierra Leone a Guinea 14 000 prípadov eboly a približne 5000 mŕtvych.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies