Prezidentka poverila lídra hnutia OĽaNO Matoviča zostavením vlády

NETKY.SK • 4 Marec 2020, 11:42 • 2 min
Prezidentka poverila lídra hnutia OĽaNO Matoviča zostavením vlády

BRATISLAVA - Prezidentka SR Zuzana Čaputová poverila lídra hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti Igora Matoviča zostavením vlády. Hnutie OĽaNO sa stalo víťazom parlamentných volieb, svoj hlas mu odovzdalo 25,02 percenta voličov. Čaputová tak dodržala ústavnú zvyklosť a naplnila svoje dávnejšie vyhlásenie, že zostavením vlády poverí lídra víťaznej strany vo voľbách.

slovakia

left justify in out

Čaputová poverila Matoviča zostavením vlády
"Poverila som pána Matoviča na základe toho, že jeho strana vyhrala voľby a predstavitelia strán deklarovali, že sú pripravení do vlády vstúpiť," povedala prezidentka. Dodala, že na pleciach lídrov budúcej koalície leží veľká zodpovednosť. Podľa hlavy štátu Slovensko potrebuje "silnú, legitímnu a dôveryhodnú vládu".

 

img

 

Matovič sa k dianiu postavil zodpovedne
Matovič vníma poverenie ako "najťažšiu domácu úlohu" v živote. "Chcem, aby to bolo v knižkách dejepisu zapísané ako najlepšia vláda, aká tu kedy bola," zdôraznil.

 

img

 

Vznikne nová štvorkoalícia?
Podľa oficiálnych výsledkov parlamentných volieb by koalícia strán OĽaNO, Sloboda a Solidarita (SaS) a Za ľudí mali v parlamente 78 kresiel, mali by tak teda väčšinu v 150-člennej poslaneckej snemovni. S hnutím Sme rodina by však mala nová koalícia v parlamente ústavnú väčšinu v počte 95 kresiel. Matovič trvá na štvorkoalícii, a to najmä z dôvodu, aby mohla uskutočniť ústavné zmeny. Najčastejšie sa v tejto veci spomínajú bezpečnostné previerky sudcov. K tomu však bude potrebné zmeniť ústavu.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa SME RODINA - Boris Kollár (@sme_rodina),

 

Medzi lídrami strán sú veľké nezhody
Medzi lídrami možných koaličných strán však vzniklo viacero "trecích plôch". Richard Sulík (SaS) kritizuje plán Borisa Kollára (Sme rodina) na výstavbu 25-tisíc bytov, ekonomický expert OĽaNO Ján Marosz nazval plány Kollárovho hnutia pre ministerstvo dopravy "cestou do pekla". Andrej Kiska (Za ľudí) sa vyjadril, že nesmú vzniknúť pochybnosti o morálnom kredite budúcej vlády. Kollár to označil za "komické, keď to vychádza z úst pána Kisku".
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Gabriela Nagyova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies