Severná Kórea buduje zariadenie na výrobu uránu!

NETKY.SK • 17 September 2021, 07:36 • 2 min
Severná Kórea buduje zariadenie na výrobu uránu!

WASHINGTON - Krajina tak môže navýšiť výrobu jadrového materiálu na zbrane až o 25 percent. Americké úrady sa k prípadu odmietli vyjadriť.

slovakia

left justify in out

Nové satelitné snímky potvrdzujú, že Severná Kórea rozširuje svoje kľúčové zariadenie, ktoré je schopné obohacovať urán pre potreby jadrových zbraní. Informovala o tom vo štvrtok stanica CNN s odvolaním sa na expertov, ktorí tieto satelitné snímky analyzovali.

 

Snímky, ku ktorým mala CNN prístup, zhotovila začiatkom týždňa spoločnosť Maxar Technologies. KĽDR podľa týchto záberov pokračuje s výstavbou na mieste zariadenia na obohacovanie uránu v Jongbjone na severozápade krajiny.

 

Prečítajte si tiež: Obnovili proces so strojcami útokov z 11. septembra. Aké tresty im hrozia?

 

Tieto zmeny môžu Severnej Kórei umožniť navýšiť výrobu jadrového materiálu na zbrane až o 25 percent, píše CNN s odvolaním sa na experta na jadrové zbrane Jeffreyho Lewisa.

Americké úrady o nedávnych krokoch KĽDR vedia a podľa CNN potvrdzujú, že takýto vývoj môže byť signálom, že táto krajina plánuje navýšiť produkciu uránu obohateného na výrobu zbraní. Americká Rada pre národnú bezpečnosť (NSC), ministerstvo obrany, kancelária riaditeľky amerických spravodajských služieb (DNI) a Ústredná spravodajská služba (CIA) sa k záležitosti odmietli vyjadriť.

 

Severná Kórea odpálila v stredu ráno do Japonského mora dve balistické strely, pripomína CNN. Krajina už v pondelok oznámila, že cez víkend skúšobne odpálila nový typ riadených striel dlhého doletuHovorca amerického ministerstva zahraničných vecí Ned Price stredajšie testy odsúdil a žiadal o diplomatický prístup k celej záležitosti.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies