Európska komisia prešetruje predaj nováckej chemičky

NETKY.SK • 2 Júl 2013, 18:22 • 2 min
Európska komisia prešetruje predaj nováckej chemičky

BRATISLAVA - O Novácke chemické závody (NCHZ) sa začala opäť zaujímať Európska komisia. Tá začala s hĺbkovým prešetrovaním okolností okolo jej konkurzu a následného predaja. Jeho cieľom je zistiť, či neplatenie príspevkov do systému sociálneho zabezpečenia a ďalších záväzkov voči Slovenskej republike počas konkurzného konania vedeného voči NCHZ bolo v súlade s pravidlami Európskej únie pre štátnu pomoc.

slovakia

left justify in out

"Komisia má takisto pochybnosti, či aktíva NCHZ boli predané za trhovú cenu, čo by zabezpečovalo maximalizovanie výnosov určených na uspokojenie veriteľov vrátane štátu," konštatuje stanovisko Európskej komisie.

Počas konkurzného konania NCHZ neplatili za svojich zamestnancov príspevky do systému sociálneho zabezpečenia ani ďalšie záväzky voči rôznym štátnym subjektom. A to z toho dôvodu, že príjmy spoločnosti nepokrývali jej prevádzkové náklady. Napomohol tomu zákon z novembra 2009, podľa ktorého musel správca konkurznej podstaty počas konkurzného konania zabezpečiť pokračovanie prevádzky strategickej spoločnosti. Účinnosť zákona uplynula v decembri 2010 a NCHZ boli jediným podnikom, na ktorý sa tento zákon počas obdobia svojej účinnosti vzťahoval.

Komisia sa domnieva, že Slovenská republika uplatňovaním zákona o strategických spoločnostiach chránila NCHZ pred výsledkami štandardného konkurzného konania. "Takisto existujú určité náznaky, na základe ktorých možno usudzovať, že aj rozhodnutie veriteľského výboru o pokračovaní prevádzky NCHZ v období po uplynutí účinnosti predmetného zákona, je pripísateľné štátu," konštatuje sa ďalej v správe Európskej komisie. Komisia teraz bude preverovať, či bola prostredníctvom niektorého z uvedených štátnych opatrení poskytnutá NCHZ hospodárska výhoda v porovnaní s ich konkurentmi.

"Z analýzy predaja tohto podniku vyplýva, že NCHZ boli predané ako podnik nepretržite pokračujúci v činnosti, a to spolu s výhodami, ktoré NCHZ možno poskytoval štát," uvádza sa v stanovisku Európskej komisie. Tá sa preto domnieva, že ak štát poskytol NCHZ štátnu pomoc, nový majiteľ by mohol niesť zodpovednosť za jej vrátenie.

Novácku chemičku získala za 2,2 mil. eur na základe výsledkov druhého kola verejného ponukového konania na predaj podniku predvlani v decembri spoločnosť Via Chem Slovakia. Česká Via Chem Group vlastní aj podnik na výrobu syntetických živíc Spolchemie v Ústí nad Labem. Za skupinou podľa informácií českých médií stojí kontroverzný podnikateľ Petr Sisák, ktorému český súd vymeral podmienečný trest v prípade tunelovania skrachovanej První slezskej banky.

Novácka chemička sa dostala do problémov po tom, ako Európska komisia rozhodla, že NCHZ, ako aj ich bývalá materská spoločnosť 1. garantovaná, budú musieť zaplatiť za kartelové dohody s ďalšími európskymi chemickými spoločnosťami pokutu 19,6 mil. eur. Podľa komisie totiž v rokoch 2004 a 2007 stanovili ceny a rozdelili si trhy s práškovým acetylidom vápenatým, granulovaným acetylidom vápenatým a granulovaným horčíkom vo veľkej časti Európskeho hospodárskeho priestoru. Novácka firma podala po udelení pokuty návrh na konkurz, čomu súd vyhovel.

Spoločnosť Novácke chemické závody, a.s. je dodávateľom chemických surovín pre široké spektrum priemyselných odvetví. Produkciu chemických výrobkov zabezpečujú výrobné prevádzky troch závodov. Hlavným predmetom podnikania spoločnosti je výroba a predaj výrobkov na báze výroby a spracovania chlóru, produkcie karbidu vápnika a technických plynov, výroby polyvinylchloridu (PVC) a produktov jeho spracovania.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies