Európska komisia odhalila kartel v automobilovom priemysle, týka sa to aj nás

NETKY.SK • 28 November 2017, 09:58 • 2 min
Európska komisia odhalila kartel v automobilovom priemysle, týka sa to aj nás

BRUSEL – Európska komisia (EK) odhalila ďalšiu nekalú činnosť v automobilovom priemysle. Tentokrát ide o japonské spoločnosti, ktoré sa vopred dohodli na cenách komponentov do áut, ktoré predávali do Európy.

slovakia

left justify in out

EK im po tomto odhalení udelila pokutu vo výške 34-miliónov eur. Týka sa to spoločností Tokai Rika, Takata, Autoliv, Toyoda Gosei a Marutaka, ktoré uzavreli medzi sebou dohody o cenách, čím porušili antitrustové pravidlá EÚ. EK uviedla, že tieto spoločnosti za zúčastnili kartelových dohôd na dodávku bezpečnostných pásov, airbagov a volantov pre japonských výrobcov automobilov fungujúcich v Európskom hospodárskom priestore (EHP).

 

Dodávatelia sa po prevalení kauzy priznali k nekalej činnosti a sú pripravení znášať následky. Spoločnosť Takata nebola pokutovaná za účasť v troch karteloch, pretože odhalila ich existenciu EK a spoločnosti Tokai Rika bola odpustená hroziaca pokuta vo výške 75 miliónov eur, lebo odhalila existenciu neférových dohôd exekutíve EÚ.

 

“Dodávatelia, ktorí boli dnes pokutovaní, sa dohodli na maximalizácii svojich ziskov pri predaji týchto komponentov. To mohlo zvýšiť náklady na tieto automobilové súčiastky pre viacerých výrobcov, ktorí predávajú autá v Európe, čo môže mať vplyv na spotrebiteľov. Nesúhlasíme s kartelovými dohodami, ktoré ovplyvňujú európskych spotrebiteľov, aj keď bol kartel pripravený mimo Európy,” zdôraznila Vestagerová.

 

Týchto päť spoločností koordinovalo svoje ceny a vymieňali si medzi sebou citlivé informácie o dodávkach bezpečnostných pásov, airbagov a volantov japonským výrobcom automobilov Toyota, Suzuki a Honda. Tieto dohody, ktoré vznikli v Japonsku a ovplyvnili aj európskych zákazníkov, keďže každé 11 auto predávané v Európe, vyrába niektorá japonská spoločnosť.

 

Toto ani zďaleka nie je prvý prípad, keď EK rozdáva pokuty spoločnostiam z kartelových dohôd v automobilovom odvetví. Už pred časom udelila finančné tresty dodávateľom automobilových ložísk, drôtených zväzkov vo vozidlách, pružnej peny používanej v autosedačkách, vykurovacích telies automobilov a nákladných automobilov, alternátorov a štartérov, klimatizačných a chladiacich systémov a osvetľovacích telies. Všetky pokuty, ktoré udelila EK v autosektore, predstavujú 1,6-miliardy eur. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies