Európska komisia má novú šéfku, stáva sa ňou táto žena

NETKY.SK • 17 Júl 2019, 6:30 • 2 min
Európska komisia má novú šéfku, stáva sa ňou táto žena

BRUSEL - Európsky parlament (EP) včera vo večerných hodinách odobril nomináciu odchádzajúcej nemeckej ministerky obrany Ursuly von der Leyenovej, stane sa tak novou predsedníčkou Eurpskej komisie (EK).

slovakia

left justify in out

Nominácie prebiehali naozaj komplikovane, jednotlivé krajiny EÚ totiž mali problém zhodnúť sa na jedinom mene. Za von der Leyenová sa napokon postavilo 383 poslancov Európskeho parlamentu, 327 ich bolo proti a dvadsiati dvaja nehlasovali. Nakoľko spodná hranica na to, aby von der Leyenová prešla, bola 374 hlasov, svoj mandát získala skutočne veľmi tesne. Meno Ursuly von der Leyenová sa však zapíše do histórie, pretože sa takto stáva prvou ženou na danom poste. Do svojej novej funkcie by mala nastúpiť po tom, čo doterajšiemu predsedovi EK v októbri vyprší mandát.

 

img

 

Von der Leyenová sa po svojom zvolení takto poďakovala poslancom: "Dôvera, ktorú ste do mňa vložili, je dôvera, ktorú ste vložili do Európy. (...) Je to veľká zodpovednosť a moja práca sa začína teraz." Na svojom Twitteri uviedla jednoduché "Ďakujem" v 24 jazykoch.

 

Prvou úlohou novej šéfky EK bude rozposlať oficiálne listy hlavám vlád a štátov členských krajín EÚ, v ktorých ich vyzve, aby predložili návrhy na členov kolégia komisárov. Po tom, ako prijme tieto návrhy, stretne sa s každým nominantom zvlášť a posúdi ich kompetentnosť. Po dôslednom zvážení sa rozhodne a pridelí portfóliá jednotlivým komisárom vrátane podpredsedníckych kresiel. Ako sa von der Leyenová vyjadrila, bude sa snažiť o rodovo vyrovnané zloženie eurokomisie.

 

img

 

Celé kolégium komisárov vrátane jeho predsedníčky von der Leyenovej nakoniec predstúpi pred plénum EP, aby ho požiadalo o vyslovenie dôvery. Parlament by mohol hlasovať o budúcej EK ako celku počas svojho októbrového zasadnutia v Štrasburgu (21. - 24. 10.). Budúca EK by sa mala ujať funkcie 1. novembra.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona