Europoslancom sa nepáči vznik Rusnokovej vlády, chcú previerku

NETKY.SK • 16 Júl 2013, 16:09 • 2 min
Europoslancom sa nepáči vznik Rusnokovej vlády, chcú previerku

PRAHA - Neobvyklý postup pri vzniku novej českej vlády si všimli i v Európskom parlamente (EP) v Bruseli. Dvaja jeho vysokí predstavitelia žiadajú teraz Európsku komisiu (EK), aby rýchle preverila súčasnú situáciu v Českej republike. Obávajú sa totiž, že postupy v českej politike odporujú hodnotám únie.

slovakia

left justify in out

O rýchlu previerku požiadali podpredseda EP Othmar Karas a šéf tamojšieho zahraničného výboru Elmar Brok. Obaja poslanci sa domnievajú, že Rusnokova vláda, ktorá nemá podporu v parlamente, nerešpektuje princípy Lisabonskej zmluvy. Komisia by preto ako "strážkyňa zmlúv" o EÚ mala situáciu rýchle preveriť. 

Prezident Miloš Zeman, ktorý nečakane poveril Jiřího Rusnoka zostavením úradníckej vlády, na oznámenie z Bruselu obratom reagoval. "Viete, každý sa snaží nejakým spôsobom zviditeľniť," odkázal europarlamentu. Následne dokonca prešiel do protiútoku voči Karasovi, ktorý stojí za žiadosťou o previerku. "Prial by som podpredsedovi európskeho parlamentu, aby sa skôr, než bude hovoriť, zoznámil s ústavou Českej republiky," podotkol. 

Zeman poveril Rusnoka zostavením úradníckej vlády po tom, čo padla stredopravá koalícia premiéra Petra Nečasa. Nový kabinet však nemá vôbec istú parlamentnú podporu. Niekdajšia vládna koalícia prezidentov postup ostro kritizovala, pretože sama zohnala dostatočný počet poslaneckých podpisov, aby vytvorila vlastnú vládu. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies