Europoslanci Sulík a Maňka dúfajú, že Európa sa zobudí a začne sa chrániť

NETKY.SK • 17 November 2015, 08:00 • 2 min
Europoslanci Sulík a Maňka dúfajú, že Európa sa zobudí a začne sa chrániť

BANSKÁ BYSTRICA - Výroky premiéra Roberta Fica, ktorý uviedol, že bezpečnostné zložky v súčasnosti monitorujú každého jedného moslima, čo sa nachádza na území SR, považuje europoslanec Richard Sulík za nešťastné.

slovakia

left justify in out

Podľa neho zbytočne rozoštvávajú spoločnosť. Uviedol to dnes na press seminári v Banskej Bystrici, ktorý zorganizovala Informačná kancelária Európskeho parlamentu na Slovensku. Okrem Sulíka sa na ňom zúčastnil aj europoslanec Vladimír Maňka. Nosnou témou boli okrem utečeneckej krízy najmä tragické udalosti v Paríži.

 

Sulík vidí jedno z riešení ako minimalizovať riziko, vykázať ľudí z územia krajiny, ktorej nie sú občanmi, ak páchajú akúkoľvek trestnú činnosť. Myslí si, že k tomu skôr či neskôr pristúpi Francúzsko i Nemecko.

 

"Pri páchaní trestnej činnosti, akejkoľvek, kým ešte nestihli nadobudnúť slovenské občianstvo, by som vykázal tých ľudí preč z krajiny, aj keby išlo napríklad o obchod s drogami. Je to len jeden zo spôsobov," zdôraznil pre TASR Sulík.

 

Teroristické útoky v Paríži, o ktorých sa Maňka dozvedel v sobotu nadránom v Bruseli, kde rokovali o rozpočte Európskej únie (EÚ), "by on osobne nespájal s utečeneckou krízou". Myslí si, že k útokom by došlo aj napriek tomu, keďže sa vedie boj proti Islamskému štátu a teroristi chcú takto zastrašiť krajiny, ktoré sa pridávajú na stranu veľmocí.

 

"Hoci po útokoch budú nasledovať odvetné opatrenia, podstatné je niečo iné. Ak existuje Islamský štát a my nevieme ani v akej sile, tak niekto mu dodáva zbrane a niekto od neho kupuje nelegálnu ukradnutú ropu. Nechápem, prečo veľmoci neodstrihnú tieto cesty. Keby to urobili, došlo by k jeho oslabeniu a nemal by silu. Je potrebné bojovať s terorizmom, ale ten boj začína niekde úplne inde," konštatoval Maňka.

 

"Francúzsko a Islamský štát sa nachádzajú vo vojne. Mňa tiež prekvapuje, že veľké mocnosti ako USA a Rusko, ale aj stredné ako Francúzsko, si nedokážu dať rady s nejakou bandou, ktorá sa preháňa na toyotách," poznamenal Sulík. Podľa neho taký útok nebol posledný, a hoci netvrdí, že udalosti v Paríži majú priamy súvis s migračnou vlnou, domnieva sa, že "nekontrolovaná migrácia im to uľahčuje".

 

Obaja europoslanci predpokladajú, že Európa sa už konečne zobudí a začne účinne chrániť svoje hranice. Ako dodal Sulík, "či už s pani Merkelovou alebo bez nej". Podľa neho "pokiaľ veľmi rýchlo nezmení názor, čoskoro nebude kancelárkou, lebo takto to ďalej nejde".

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies