Pozvite hyeny, povedal Zeman pred tým, ako vymenoval nového ministra zdravotníctva

NETKY.SK • 7 Apríl 2021, 15:27 • 2 min
Pozvite hyeny, povedal Zeman pred tým, ako vymenoval nového ministra zdravotníctva

Prezident v susednom Česku Miloš Zeman v stredu odvolal ministra zdravotníctva Jana Blatného. V stredu dopoludnia vymenoval nového.

slovakia

left justify in out

Ako informuje spravodajský portál TN.cz, vyhovel tak návrhu premiéra Andreja Babiša, ktorý prácu šéfa rezortu zdravotníctva v posledných týždňoch tvrdo kritizoval. Za jeho nástupcu následne prezident Zeman na Pražskom hrade menoval doterajšieho riaditeľa Fakultnej nemocnice Královské Vinohrady Petra Arenbergera.

„Pozvite hyeny," vyhlásil prezident tesne pred začiatkom ceremoniálu, počas ktorého Arenbergera vymenoval za nového ministra zdravotníctva. "Hyenami" mal prevdepodobne myslieť novinárov, ktorí čakali na začiatok cermoníalu.

 

Arenberger zložil sľub a premiér Babiš ho popoludní oficiálne uvedie do funkcie. „Nastupujete do funkcie ministra zdravotníctva vo veľmi ťažkých časoch, keď zápasíme s pandémiou. A najdôležitejším, i keď nie jediným nástrojom v tomto boji, je očkovanie," povedala hlava štátu.

Blatný vo funkcii skončil po dlhodobej kritike od premiéra i prezidenta. „Čakám odpoveď hodnú ministra, nie ďalšiu slohovú úlohu o tom, prečo niečo nejde," napísal premiér Andrej Babiš v jednom z listov. Zemanovi zas prekážalo, že Blatný nechce povoliť očkovanie neschválenou ruskou vakcínou Sputnik V a už v marci vyzval Babiša na jeho odvolanie.

Krízu napokon podľa TN.cz prežil minister školstva Robert Plaga, o ktorého odvolaní sa tiež špekulovalo. Do sporu s premiérom sa Plaga dostal v súvislosti s maturitami. Babiš tiež skritizoval jeho plán návratu detí do škôl, no vláda ho napriek tomu v utorok schválila.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miloš Cíbik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies