Premiér chce spraviť zo Slovenska modernú krajinu. Investuje milióny eur do inovácií

NETKY.SK • 24 September 2021, 14:02 • 2 min
Premiér chce spraviť zo Slovenska modernú krajinu. Investuje milióny eur do inovácií

BELADICE - Eduard Heger chce zvýšiť kvalitu vzdelávania na Slovensku a prilákať sem šikovných ľudí zo zahraničia. Podľa Jána Košturiaka z inovačnej siete INOVATO máme už množstvo subjektov, ktoré dosahujú svetovú úroveň.

slovakia

left justify in out

Slovensko vyčlení z plánu obnovy 600 miliónov eur na podporu inovácií. Premiér Eduard Heger (OĽaNO) to uviedol počas festivalu inovácií INOFEST 2021, ktorý sa v piatok konal v Beladiciach neďaleko Nitry.

 

img

 

Podľa Hegera je podpora inovatívnych firiem a technológií prioritou vlády, aj preto by sa ňou mal zaoberať orgán vytvorený priamo na Úrade vlády. „Vytvoríme silný sekretariát, aby sme zintegrovali a zjednotili koordináciu inovácií a vytvorili jednoduchý a transparentný a hlavne férový systém. Chcem na to osobne dohliadať. Iba ak budeme do tejto oblasti investovať, môžeme zo Slovenska spraviť modernú krajinu. Vieme, aké kroky treba spraviť z hľadiska legislatívy a investícií,“ skonštatoval premiér.

 

Kvalitné vzdelávanie 

 

Vláda sa chce podľa jeho slov v najbližšej budúcnosti zamerať predovšetkým na zvýšenie kvality vzdelávania a prilákanie mozgov zo zahraničia. „Naším cieľom je dostať k nám kvalifikovaných profesorov, ktorí budú rotovať. Chceme pritiahnuť úspešných Slovákov a zároveň vysielať našich študentov na kvalitné školy. Je dôležité, že na to máme peniaze, ale je potrebné mať aj kvalitné vybavenie univerzít a zabezpečiť ich spojenie s inovatívnymi firmami“. Investície by preto mali smerovať do vybavenia univerzitných parkov a kampusov i priamo pre ľudí, ktorí chcú prísť na Slovensko.

 

img

 

Podľa organizátora podujatia Jána Košturiaka z inovačnej siete INOVATO je už dnes na Slovensku množstvo inovatívnych firiem, ktoré dosahujú svetové parametre. „Kostrou tejto oblasti je automobilový priemysel, čo je výhoda aj nevýhoda. Je potrebné to diverzifikovať. Preto som rád, že dnes už vidíme silné inovačné skupiny v strojárstve, to je mechatronika, smart systémy, digitalizácia, automatizácia, mikroelektronika a výroba čipov. Je tu tiež obrovská oblasť zelených technológií. Existuje veľká skupina Slovákov, ktorí sa dokázali presadiť vo svete a chcú sa vrátiť a spolupracovať s touto krajinou. Vracajú sa nám študenti a doktorandi a prinášajú ďalšie odbory,“ uviedol.

 

Prečítajte si tiež: Kollára hnevajú drahšie potraviny a energie. Nechce, aby ľudia živorili

 

Podľa jeho slov by však bolo chybou venovať sa iba technologickým inováciám. Veľmi dôležitou oblasťou v budúcnosti bude aj sociálna oblasť. „Treba si uvedomiť, že nové technológie vyradia určité skupiny ľudí na okraj spoločnosti, a tých bude treba opätovne integrovať.“

 

Plány ministerstva školstva 

 

Do vzdelania chce, samozrejme, investovať tiež ministerstvo školstva. Jeho šéf Branislav Gröhling (SaS) nedávno potvrdil, že z plánu obnovy pôjde 15 miliónov eur hlavne pre žiakov zo sociálne znevýhodneného prostredia a žiakov ohrozených školským neúspechom.

 

img

 

Celkovo sa zamerajú na 4 typy investícií. Budú sa týkať pomocných vychovávateľov do materských škôl, podpory školských klubov, doučovania v školách a napokon neštátneho sektora. 

 

K téme: Gröhling prezradil, kam pôjdu prvé milióny z plánu obnovy

 

Financie z plánu obnovy majú okrem iného smerovať na výstavbu a prestavbu materských škôl, odstránenie dvojzmennej prevádzky v školách, digitalizáciu či debarierizáciu škôl.

Štvrtá výzva je zameraná na neštátny sektor.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona