Europoslanci odobrili pohraničnú a pobrežnú stráž EÚ

NETKY.SK • 6 Júl 2016, 17:03 • 2 min
Europoslanci odobrili pohraničnú a pobrežnú stráž EÚ

BRUSEL/ŠTRASBURG - Poslanci Európskeho parlamentu (EP) dnes v Štrasburgu odobrili plány na zriadenie integrovaného kontrolného systému na hraniciach EÚ, ktorý združí pohraničnú agentúru Frontex a národné správy štátnych hraníc. V jeho rámci vznikne aj 1500-členná pohraničná jednotka schopná zasahovať v prípade krízy na vonkajších hraniciach.

slovakia

left justify in out

"Vytvorenie európskej agentúry pre pohraničnú a pobrežnú stráž ako prvý krok pre integrovaný systém riadenia hraníc EÚ, je vynikajúcou správou v čase, keď naše vonkajšie hranice sú pod intenzívnym tlakom a keď tak veľa životov aj naďalej tragicky hasne v Stredozemnom mori," uviedol v tejto súvislosti predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz.

 

Navrhnutý plán predpokladá, že národné orgány členských štátov EÚ budú aj naďalej chrániť svoje hranice na každodennej báze. Ak sa však ich hranice, ktoré sú súčasne vonkajšími hranicami EÚ, ocitnú pod tlakom, budú môcť tieto krajiny požiadať o pomoc Európsku agentúru pre pohraničnú a pobrežnú stráž (EBCG).

 

Agentúra bude schopná - na žiadosť členského štátu EÚ alebo na základe rozhodnutia Rady EÚ - zaistiť rýchle nasadenie medzinárodných jednotiek pohraničnej stráže v sile až 1500 mužov na ohrozených hraniciach. Táto jednotka by mala byť zložená z príslušníkov z viacerých členských krajín EÚ.  

 

"Pravidlá európskej pohraničnej a pobrežnej stráže zaistia, že vonkajšie hranice EÚ budú bezpečnejšie a lepšie riadené. Nie je to čarovný prútik, ktorý môže vyriešiť súčasnú migračnú krízu, alebo úplne obnoviť dôveru v schengenský priestor, ale je to veľmi potrebný prvý krok," skonštatoval spravodajca pre túto oblasť lotyšský poslanec Artis Pabriks.

 

Nové pravidlá boli v EP schválené 483 hlasmi, 181 poslancov bolo proti, 48 sa zdržalo hlasovania.

 

Schulz vyzval členské štáty EÚ, aby urýchlene vytvorili pohraničný personál, ktorý bude súčasťou zásahových jednotiek v prípade ohrozenia vonkajších hraníc a zabezpečili tak pripravenosť a rýchlu nasaditeľnosť týchto jednotiek.  

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies