Europoslanci nebránia Chorvátsku stať sa 28. členským štátom únie

NETKY.SK • 19 November 2011, 01:35 • 2 min
Europoslanci nebránia Chorvátsku stať sa 28. členským štátom únie

Europoslanci nebránia Chorvátsku stať sa 28. členským štátom únie

slovakia

left justify in out

img

Poslanci Výboru Európskeho parlamentu pre zahraničné veci v dnešnom hlasovaní podporili vstup Chorvátska do Európskej únie. 
Chorvátsko je tak na dobrej ceste stať sa 28. členským štátom únie, a to od 1. júla 2013. Rozhodnutie Výboru pre zahraničné veci ešte musí potvrdiť v hlasovaní plénum Európskeho parlamentu.
Návrh, ktorého predkladateľom je rakúsky poslanec a podpredseda Progresívnej aliancie socialistov a demokratov (S&D) Hannes Swoboda, podporili poslanci Výboru pre zahraničné veci pomerom hlasov 65:1.
Ďalším krokom bude hlasovanie celého Európskeho parlamentu, po ktorom bude v prípade súhlasu pléna s postojom zahraničného výboru nasledovať podpísanie prístupovej dohody a jej ratifikácia všetkými členskými štátmi EÚ. 
Očakáva sa, že Chorvátsko sa stane členom EÚ od 1. júla 2013.
"Dnešné hlasovanie znamená, že cesta pre vstup Chorvátska do EÚ je voľná. Očakávame, že naše rozhodnutie podporí drvivá väčšina poslancov. Očakávame tiež hladký priebeh ratifikačného procesu v členských štátoch. Zároveň je to jasná správa pre občanov Chorvátska," uviedol Swoboda po hlasovaní a na adresu Chorvátska.
Zdôraznil, že sľúbené reformy musia pokračovať, a to predovšetkým v oblasti súdnictva a integrácie utečencov, najmä z radov srbskej menšiny.
Europoslanci vyzvali Záhreb na pokračovanie v odstraňovaní zostávajúcich nedostatkov, ktoré sú citeľné hlavne v oblasti súdnictva a boja proti korupcii a organizovanému zločinu. 
V ekonomickej oblasti vyzvali na pokračovanie v štrukturálnych reformách hospodárstva s cieľom podporiť rast zamestnanosti a oživiť trh práce, pričom podľa nich by sa krajina mala zamerať na fiškálnu konsolidáciu s cieľom zvýšiť konkurencieschopnosť svojej ekonomiky,
Európsky parlament bude hlasovať o pristúpení Chorvátska k EÚ 1. decembra, počas plenárneho zasadnutia v Bruseli.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies