Deň povedomia o autizme

NETKY.SK • 29 Marec 2023, 15:14 • 2 min
Deň povedomia o autizme

RIMAVSKÁ SOBOTA - Už v túto nedeľu, teda dňa 2. apríla 2023 sa o 19:30 hod. budova Radnice v Rimavskej Sobote, na znak spoluúčasti na medzinárodnej kampani v rámci Dňa povedomia o autizme rozžiari modrou farbou.

slovakia

left justify in out

Primátora mesta Rimavská Sobota JUDr. Jozefa Šimka oslovila Irena Resutíková, ktorá je matkou dieťaťa s autizmom, s výzvou na zapojenie sa mesta do tejto kampane. Počas stretnutia na Radnici pani Resutíková priblížila primátorovi mesta JUDr. Jozefovi Šimkovi osobný príbeh jej syna a ich rodiny a zdôraznila dôležitosť spoločenskej akceptácie ľudí s autizmom. Pripomenula, že podstatné je neodsudzovať ich, ale rešpektovať ich spoločenské limity a snažiť sa porozumieť spôsobu ich komunikácie, vyjadrenia potrieb, či pocitov vo forme gest, či pomocou kartičiek. Predovšetkým neodsúdiť ich ako zlých, nepotrebných, ale hľadať a nachádzať možnosti spolužitia s nimi.

 

Na problém autizmu, najvýraznejšieho vývinového ochorenia, ktoré v súčasnosti ovplyvňuje viac ako 70 miliónov ľudí na celom svete, na jeho závažné sociálne a ekonomické dopady na chorého a jeho rodinu, spôsobujúce, že sa táto choroba stáva celospoločenským problémom upozorňuje aj OSN, ktorá ochoreniu v roku 2007 venovala Svetový deň.


Mesto Rimavská Sobota sa tento rok po prvýkrát zapojí do medzinárodnej kampane Dňa povedomia o autizme použitím modrej farby na exteriérové osvetlenie budovy Radnice na Hlavnom námestí v Rimavskej Sobote. Budova sa rozsvieti v nedeľu 2. apríla 2023 po zotmení o 19:30 hod., pri tejto príležitosti vystúpia spevácke zbory Nádej a Bona Fide, recitovať bude známa a obľúbená pani učiteľka a recitátorka, mama 2 zdravých a úspešných detí, pani Ľubica Varjuová, ktorá práci s deťmi zasvätila svoj život a prítomným sa prihovorí iniciátorka podujatia, pani Irena Resutíková.  




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Petras

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona