Europoslanci kritizujú USA: Chcú, aby sa k migrantom na hraniciach s Mexikom správali lepšie

NETKY.SK • 18 Júl 2019, 15:10 • 2 min
Europoslanci kritizujú USA: Chcú, aby sa k migrantom na hraniciach s Mexikom správali lepšie

BRUSEL - Poslanci Európskeho parlamentu (EP) vyjadrili vo štvrtok v Štrasburgu hlboké znepokojenie nad porušovaním ľudských práv v Hongkongu, Rusku a na americko-mexickej hranici.

slovakia

left justify in out

Hlavné odkazy europoslancov spočívajú v tom, že vláda Hongkongu musí stiahnuť kontroverzný návrh zákona o vydávaní, ktorý by mohol uľahčiť vydávanie občanov Hongkongu do Číny z politických dôvodov.

 

Odkaz do Moskvy znie, že Rusko musí prepustiť nezákonne zadržaných ukrajinských väzňov a prestať prenasledovať environmentálnych aktivistov a do tretice je tu výzva pre vládu USA v súvislosti s praktikami oddeľovania rodín migrantov prekračujúce hranice z Mexika do Spojených štátov. EP žiada skoncovať s oddeľovaním rodín a Washington upozornil, že zadržaní musia mať prístup k vode, potravinám a prístreškom.

 

"Európsky parlament vyjadruje hlboké znepokojenie nad situáciou, v ktorej sa nachádzajú migranti a žiadatelia o azyl na hraniciach medzi USA a Mexikom, najmä pokiaľ ide o deti migrantov," uvádza sa v uznesení zákonodarného zboru EÚ.

 

Europoslanci vyjadrili "hlboké znepokojenie" aj v súvislosti s otrasnými podmienkami v amerických zadržiavacích centrách, kde prisťahovalcom chýba primeraná zdravotná starostlivosť, dôstojné stravovanie a náležitá hygiena.

 

img

 

Rezolúcia EP, za ktorú hlasovalo 330 poslancov, 25 boli proti a 55 sa hlasovania zdržali, je prísna najmä v otázke rozdeľovania rodín prisťahovalcov, a ich zadržiavanie, čo "nikdy nie je v záujme dieťaťa".

 

Poslanci vyzvali Washington, aby prestal oddeľovať rodiny a, ako vec naliehavého významu, aby znovu zjednotil všetky rodiny s deťmi, ktoré sú stále oddelené od svojich rodičov alebo opatrovníkov.

 

"Opatrenia na riadenie hraníc musia byť v súlade s medzinárodnými záväzkami USA v oblasti ľudských práv a nemali by byť založené na úzkych politikách zameraných na odhaľovanie, zadržiavanie a urýchlené deportovanie nelegálnych migrantov," uvádza sa tiež v rezolúcii europarlamentu.

 

Poslanci vyzvali zodpovedné orgány v USA, aby okamžite zabezpečili, že všetci zadržaní na hraniciach budú mať prístup k základným právam, ako sú voda, potraviny a prístrešie.

 

"Spojené štáty učili svet, že život, sloboda a snaha o šťastie sú neodcudziteľné práva. Koncentračné tábory prezidenta Donalda Trumpa sú ďaleko od týchto vznešených ideálov," upozornila britská liberálna europoslankyňa Sheila Ritchieová.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona