Europol: V kyberkriminalite sa používa najmä Bitcoin, ale aj Zcash, Monero a Ethereum

NETKY.SK • 5 Október 2017, 20:00 • 2 min
Europol: V kyberkriminalite sa používa najmä Bitcoin, ale aj Zcash, Monero a Ethereum

HAAG – Agentúra na presadzovanie práva Európskej únie (EÚ) Europol, vydala varovanie, že virtuálne meny Zcash, Monero a Ethereum sa čoraz častejšie používajú na ilegálnych digitálnych trhoch. Agentúra však zdôraznila, že preferovanou kryptomenou v počítačovej kriminalite je stále Bitcoin.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Europol vo svojej správe o posudzovaní hrozieb pri internetovom organizovanom zločine (IOCTA) z roku 2017 uviedol, prostredie darknetu sa rapídne rýchlo vyvíja. Agentúra dospela k záveru, že kryptomena Monero získava veľkú popularitu kvôli jej "dodatočným bezpečnostným a súkromným funkciám", čo z nej robí jasnú voľbu medzi kriminálnikmi.

 

img

 

"Kryptomeny sú aj naďalej využívané kybernetickými kriminálnikmi, pričom hlavnou z nich je Bitcoin," uvádza správa Europolu a pokračuje. "Táto digitálna mena sa využíva na kriminálnych trhoch aj ako platba výkupného pri rôznych ransomwaroch alebo DDoS útokoch. Ďalšie kryptomeny ako napríklad Monero, Ethereum a Zcash, však v tomto prostredí získavajú čoraz väčšiu popularitu."

Správa ďalej podrobne opisuje hlavný dôvod, prečo sa kryptomeny stávajú obľúbenými medzi zločincami. "Transakcie nemožno priradiť žiadnemu konkrétnemu používateľovi alebo adrese. Všetky mince používané v transakciách sú štandardne skryté a história transakcií zostáva súkromná."

 

img

 

Ďalšie časti správy IOCTA

Europol sa vo svojej správe zameriava na popularitu digitálnych mien na trhoch darknetu. Ako príklad uvádza prípad ransomwaru nazvaného Kirk, ktorý sa objavil začiatkom roka 2017 a požadoval výkupné v digitálnej mene Monero.

Správa obsahuje aj pasáž venovanú kryptomene Ethereum. Europol tvrdí, že inteligentné zmluvy tejto kryptomeny môžu byť využité na legalizáciu platieb medzi poskytovateľmi zločineckých služieb. Taktiež predstavil prípad navrhovaného decentralizovaného trhu darknetu, ktorý by mal fungovať práve na reťazci blokov Etherea.

V dokumente sa však uvádza, že kryptomena Zcash ešte nie je predmetom vyšetrovania. Táto virtuálna mena sa však údajne objavuje na trhoch darknetu kvôli jej funkciám ochrany osobných údajov, ktoré skrývajú príjemcu aj sumu transakcie.

 

img

 

Prípad AlphaBay

Najväčší trh na darknete, AlphaBay, bol v júli 2017 uzavretý Europolom. Uzatvorenie bolo súčasťou celosvetovo koordinovaného zásahu na ilegálne digitálne trhy. Ešte pred zrušením však AlphaBay zaradil Ethereum a Monero ako platobné možnosti a existovali plány zahrnúť medzi možnosti aj Zcash.

S kriminálnou činnosťou akéhokoľvek druhu môže byť spojená ktorákoľvek digitálna mena. Práve takéto bezpečnostné problémy s kryptomenami poskytujú jednoduché ospravedlnenie riadiacim orgánom, aby boli neustále skeptickí voči ich možnej hodnote a bezpečnosti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Šelestiak
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies