Europarlamentom otriasli sexuálne škandály!

NETKY.SK • 26 Október 2017, 18:47 • 2 min
Europarlamentom otriasli sexuálne škandály!

BRUSEL – Po sexuálnych škandáloch, ktoré sa prevalili v Hollywoode, ani europarlament nezostal bez viny. V stredu europoslanci diskutovali na tému sexuálneho násilia a obťažovania. Rozprava mala pôvodne nadviazať na kampaň MeToo, ktorá sa stala ústrednou po zverejnení obetí sexuálneho maniaka, uznávaného filmového producenta Harveyho Weinsteina.

slovakia

left justify in out

Europoslanci sa ale zamerali na incidenty, ktoré sa týkajú predovšetkým zamestnancov Európskeho Parlamentu. Denník Times priniesol svedectvá žien, ktoré sa stali obeťami sexuálneho obťažovania zo strany uznávaných politikov či exministrov a to rovno na pôde EP.

 

Žena, ktorá sa stala terčom obťažovania, opísala svoju skúsenosť a prostredie EP ako „epicentrum obťažovania“. Uviedla, že europoslanci účelovo prijímajú asistentky v mladom veku a nevhodné správanie na nich bez zábran aplikujú.

 

S ďalšími svedectvami prišiel tento týždeň portál Politico, až stovka žien vyrozprávala svoje skúsenosti s nevhodným správaním európskych úradníkov. Jedna asistentka europoslanca dokonca uviedla, že bola znásilnená zamestnancom europarlamentu.

 

Keď sa so svojim problémom zdôverila svojmu nadriadenému, ani jeden z nich, nevedel na koho sa v tejto veci obrátiť. „Ak existujú nejaké formálne postupy na oznámenie, tak ja o nich neviem. Cítila som sa strašne opustená,“ uviedla obeť, ktorá sa stala obeťou sexuálneho devianta ešte v roku 2016. „Hoci mi nakoniec bola poskytnutá pomoc, neustále ma niekto presviedčal, aby som nešla na políciu,“ dodala smutne.

 

Z niektorých obvinení vyplýva, že poslanci sexom podmieňujú zisk pracovných zmlúv, prípadne vysielajú svoje asistentky, aby vyjednali legislatívne služby výmenou za tie sexuálne. Francúzsky europoslanec Edouard Martin spochybnil pracovné zmluvy asistentov, pretože členovia EP majú právo prepustiť podriadených, bez toho, aby o tom kohokoľvek informoval. Podľa jeho názoru v EP neexistuje osoba, na ktorú sa môžu zamestnanci obrátiť v prípade neprijateľného zaobchádzania s nimi.

 

„Nežiadajú nikoho o pomoc, pretože sa necítia chránené. Vedia, že budú prepustené hneď, ako svojich zamestnávateľov nahlásia.“ Ďalším veľkým problémom sú časté pracovné cesty, akonáhle opustia Brusel, kde väčšina z nich žije aj so svojimi rodinami, nastáva problém. „Trávia veľa času v hoteloch, baroch a reštauráciách, kde môžu ľahko podľahnúť uvoľnenej atmosfére. Jednoducho sa nechajú uniesť,“ informoval Martin.

 

Politico informovalo, že viaceré z obetí dokonca o incidentoch informovalo samotných zástupcov EP, no nezískali žiadnu podporu. Predseda EP Antonio Tajani, uviedol, že parlament má pre takéto prípady „páky“ a tou je rezolúcia prijatá v roku 2016 a zriadený poradný výbor, ktorá sa má zaoberať všetkými druhmi obťažovania, vrátane sexuálneho. Tajani tiež podotkol, že výbor neprijal žiadnu formálnu sťažnosť.

 

Hovorkyňa EP Marjory van den Broekeová práve naopak, uviedla, že v minulých rokoch bolo podaných viacero sťažností, následkom čoho malo dôjsť k prepusteniu viacerých zamestnancov. Odmietla však potvrdiť, či bol nahlásený aj prípad sexuálneho znásilnenia, pričom zdôraznila, že aj keby k takémuto incidentu došlo, nemohla by o ňom informovať.

 

Europoslanci dali jasne najavo, že ich táto téma veľmi nezaujíma. Včera sa konala rozprava na túto tému a sála zívala prázdnotou. Ženy, ktoré si dôkladne pripravili svoju reč nik nevenoval pozornosť. Sála sa zaplnila až tesne pred hlasovaním. Dánska europoslankyňa Sophia Int Veldová uviedla, že je nevyhnutné uľahčiť obetiam nahlasovanie sexuálnych útokov.

 

Už dnes sa v EP hlasovalo o novej rezolúcii, v ktorej europoslanci vyzývajú Komisiu a členské štáty, aby pritvrdili v boji proti sexuálnemu násiliu. Pomôže ale nová rezolúcia či úprava smernice ženám, ktoré sa najčastejšie stávajú terčmi sexuálnymi obťažovania?

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies