Európa má návrh novej dopravnej siete železníc, ciest či letísk

NETKY.SK • 20 Október 2011, 20:08 • 2 min
Európa má návrh novej dopravnej siete železníc, ciest či letísk

Európa má návrh novej dopravnej siete železníc, ciest či letísk

slovakia

left justify in out

img

Európska komisia (EK) dnes prijala návrh na premenu existujúcej mozaiky európsky ciest, železníc, letísk a prieplavov na jednotnú dopravnú sieť (TEN-T). Nová dopravná sieť by mala pomôcť cestujúcim a firmám zmodernizovať infraštruktúru a zjednodušiť dopravu. O novej dopravnej politike informovala na dnešnej tlačovej konferencii Lia Potec z Generálneho riaditeľstva EK pre dopravu spolu s Evou Dulebovou z ministerstva dopravy.
Nová politika vznikla z dvojročného procesu konzultácií a základná dopravná sieť, ktorá sa ňou stanovuje, by mala byť hotová do roku 2030. Komplexná sieť, ktorá sa na ňu napája, má byť dokončená do roku 2050. Jej cieľom je, aby väčšina ľudí žijúcich v Európe a tiež podniky neboli do roku 2050 vzdialené od hlavnej prístupovej siete viac ako 30 minút cesty.
"Vítame, že niekto bude v rámci EK riadiť celkovú stratégiu transeurópskych koridorov," podotkla Eva Dulebová z ministerstva dopravy.
Základná sieť má prepojiť 83 hlavných európskych prístavov so železničnými a cestnými spojeniami. Tiež 37 kľúčových letísk so železničnými prepojeniami smerujúcimi do najvýznamnejších miest. Zároveň sa zmodernizuje 15.000 km železničných dráh na vysokorýchlostné spojenie.
Do roku 2050 totiž EK očakáva nárast nákladnej dopravy o 80 % a osobná doprava má vzrásť viac ako o 50 %. Prvá etapa financovania základnej siete v rokoch 2014 až 2020 bude podľa odhadov stáť 250 miliárd eur. V rámci Nástroja na prepojenie Európy sa na dopravnú infraštruktúru pre budúce finančné obdobie (2012 – 2020) poskytne 31,7 miliardy eur.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies