VIDEO Dom, ktorý sa sám postaví v priebehu niekoľkých minút, sa stal realitou

NETKY.SK • 11 Február 2019, 19:00 • 2 min
VIDEO Dom, ktorý sa sám postaví v priebehu niekoľkých minút, sa stal realitou

Dom, ktorý majiteľ ľahko rozloží a v prípade potreby zasa ľahko a rýchlo zloží, sa stal skutočnosťou. Navrhli a skonštruovali ho inžinieri britskej spoločnosti Ten Fold Engineering.

slovakia

left justify in out

Tí sa špecializujú na rozvíjanie technológie využívajúce princípe páky a protiváhy a navrhujú najrôznejšie produkty pracujúce na jej princípe. Rozkladacie domy sú však ich vlajkovou loďou.

 

Spoločnosť už v minulých rokoch predstavila návrhy rozkladacích príbytkov najrôznejších tvarov a funkcií. Počnúc jednoduchými chatkami na breh k moru cez sofistikovanejšie trojhranné stavby či modulárny systém, z ktorého by bolo možné vytvoriť celý komplex využiteľný napríklad ako hotel, až po veľký dom.

 

Napriek veľkej pozornosti, ktorej sa dostáva všetkým týmto projektom, sa spoločnosti zatiaľ nepodarilo začať výrobu rozkladacích domov. Doteraz sa nenašla vhodná firma, ktorá by bola schopná zabezpečiť produkciu vo väčšom počte a za prijateľnú cenu.

 

 

Konečne realizovaný príbytok je navrhnutý tak, aby ho bolo možné v zloženom stave ľahko prevážať kamiónom. Hoci sa na videu rozkladá sám, pretože jeho páky poháňa motor, v skutočnosti je, ako ostatné všetky ďalšie produkty spoločnosti, zhotovený tak, aby ho mohol rozložiť človek vlastnou silou. Práve v tom sa prejavuje chytrosť využitia pák a protiváhy.

 

Dom je tak možné ľahko a rýchlo doviezť prakticky na akékoľvek miesto a tam ho veľmi rýchlo rozložiť. K zosadeniu z kamióna pritom nie je potrebný žeriav, v rámci procesu "rozbalenia sa" sa dom sám vyzdvihne nad nákladovú plošinu vozňa, aby ten mohol odísť.

 

Dom v zloženej podobe zaberá 23 m³. Ako je zrejmé z informácií autorov, ide stále o prototyp a jeho cena alebo možnosť dodania nie sú zatiaľ známe.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies