Eurokomisárka Jourová: V Sýrii bojuje zhruba 5000-6000 európskych džihádistov

NETKY.SK • 13 Apríl 2015, 10:43 • 2 min
Eurokomisárka Jourová: V Sýrii bojuje zhruba 5000-6000 európskych džihádistov

BRUSEL - Okolo 5000-6000 Európanov, z toho najmenej 1450 Francúzov, už odišlo do Sýrie bojovať po boku džihádistov, ktorí bojujú proti režimu sýrskeho prezidenta Bašára Asada. Uviedla to eurokomisárka pre spravodlivosť, spotrebiteľov a rodovú rovnosť Věra Jourová v dnešnom rozhovore pre francúzsky denník Le Figaro.

slovakia

left justify in out

Jourová v interview zdôraznila, že aby došlo k obmedzeniu počtu ďalších možných odchodov džihádistov z Európy do Sýrie, EÚ "by mala klásť dôraz viac na prevenciu než na represie"Podľa jej slov by v tomto smere pomohlo, keby došlo k dôraznejšej spolupráci medzi európskymi policajnými a justičnými orgánmi, a pomohlo by aj uzavretie dohôd medzi EÚ a krajinami ako Turecko, Egypt či Tunisko o výmene spisov podozrivých, uvedených v registri trestov.

 

"Chceme posilniť výmenu informácií medzi Europolom a Eurojustom. Táto výmena musí byť systematická a automatická." spresnila česká eurokomisárka. Eurojust je agentúra Európskej únie pre justičnú spoluprácu v trestných veciach.

Podľa eurokomisárky je potrebné vytvoriť spoločné vyšetrovacie tímy prokurátorov a policajtov, aby tieto zložky z viacerých krajín EÚ mohli pracovať spoločne.

 

V tejto súvislosti sa Jourová priaznivo vyjadrila v prospech vytvorenie funkcie európskeho prokurátora.

 

"V prvej fáze sa bude európsky prokurátor špecializovať len na finančné podvody na úkor rozpočtu EÚ. Následne budeme uvažovať o rozšírení jeho právomocí aj na nadnárodný organizovaný zločin, napríklad na obchodovanie s ľuďmi," upozornila eurokomisárka pre spravodlivosť v rozhovore pre francúzske noviny.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies