Veľkoobchodné ceny plynu v Európe sú najnižšie za takmer 1,5 roka

NETKY.SK • 17 Február 2023, 10:15 • 2 min
Veľkoobchodné ceny plynu v Európe sú najnižšie za takmer 1,5 roka

AMSTERDAM - Veľkoobchodné ceny zemného plynu v Európe pokračujú v poklese. Cena referenčného kontraktu prvýkrát za 17 mesiacov padla pod 50 eur za megawatthodinu (MWh). TASR o tom informuje na základe správy agentúry Bloomberg.

slovakia

left justify in out

Referenčný európsky kontrakt na plyn s dodávkou v najbližšom mesiaci na burze TTF v Amsterdame v piatok ráno klesol až o 4,8 % na 49,50 eura za MWh. To bolo najmenej od 1. septembra 2021. Cena referenčného kontraktu sa od začiatku roka znížila asi o 35 %, stále však zostáva približne dvojnásobná v porovnaní s bežnými úrovňami pre toto obdobie roka. Od maxima dosiahnutého v auguste 2022, keď plyn prudko zdražel z dôvodu obmedzenia dodávok z Ruska, európske ceny plynu padli už o viac než 80 %. K obratu prispelo aj relatívne teplé počasia, snahy vlád o obmedzenie spotreby a výrazné zvýšenie dodávok skvapalneného plynu (LNG) z USA a Kataru. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies