Poľsko sa vrátilo do stredoveku. Súd odklepol kontroverzný zákon o interrupciách

NETKY.SK • 27 Január 2021, 22:36 • 2 min
Poľsko sa vrátilo do stredoveku. Súd odklepol kontroverzný zákon o interrupciách

VARŠAVA - Poľský ústavný súd v stredu potvrdil svoje kontroverzné rozhodnutie o sprísnení zákona o umelom prerušení tehotenstva, ktoré vlani vyvolalo týždne protestov.

slovakia

left justify in out

Súd zverejnil odôvodnenie rozhodnutia, čo znamená, že ho možno úradne vytlačiť a okamžite nadobudne účinnosť. Aktivisti za ženské práva avizovali na večer nové protesty.

 

Prečítajte si tiež: Proti sprísňovaniu interrupčného zákona v Poľsku už protestuje aj konzervatívnejšie krídlo žien

Hlavná opozičná strana Občianska platforma krok súdu odsúdila s tým, že je to „provokácia“ vládnej strany Právo a spravodlivosť (PiS).

 

„Vláda sa usiluje zakryť svoju nekompetentnosť (v riešení pandémie koronavírusu) a robí to cynicky,“ napísal predseda strany Borys Budka na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter.

 

Ďalší opozičný líder Wladyslaw Kosiniak-Kamysz zase na Twitteri vyzval vládu, aby „zachránila ekonomiku, nepodpaľovala Poľsko“.

Súd ešte 22. októbra rozhodol, že umelé prerušenie tehotenstva v prípade vážnej vady plodu je protiústavné, čo v podstate takmer úplne zakázalo interrupcie.

 

Tribunál tak rozhodol v reakcii na návrh viac ako 100 poslancov z vládnej strany. Po novom sú interrupcie povolené len v prípade, ak je ohrozené zdravie ženy alebo je tehotenstvo výsledkom trestného činu ako znásilnenie a incest.
 

Mohlo by vás zaujímať: Tisíce ľudí protestovali v Poľsku proti sprísneniu zákona o interrupciách



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies