EUROFONDY: Projekt, ktorý posúva hranice s novou generáciou batériových článkov na mieru

NETKY.SK • 2 Február 2024, 13:00 • 2 min
EUROFONDY: Projekt, ktorý posúva hranice s novou generáciou batériových článkov na mieru

Spoločnosť InoBat spustila na Slovensku prvú linku na výrobu batériových článkov. Nachádza sa hneď vedľa výskumných a vývojových laboratórií vo Voderadoch.

slovakia

left justify in out

Spoločnosť sa špecializuje na priekopnícky výskum, vývoj, dizajn, výrobu, dodávky a recykláciu inovatívnych elektrických batérií navrhnutých na mieru, aby spĺňali špecifický rozsah a požiadavky globálnych hlavných a špecializovaných výrobcov OEM a účastníkov energetického sektora. Zameriava na automobilový priemysel, úžitkové vozidlá, motoristický šport a letecký priemysel.

Vďaka eurofondom môže InoBat vytvárať novú generáciu batériových článkov s tekutým a pevným elektrolytom v novovybudovanom vedeckovýskumnom centre, ktorého súčasťou je prototypová výrobná linka s kapacitou 45 MWh. V rámci tejto iniciatívy tak vznikajú batériové články s jedinečnými vlastnosťami, ktoré predstavujú špičkovú inováciu.

Výrobná linka pozostáva z 35 strojov, ktoré pokrývajú celý výrobný proces od prípravy anódových a katódových zmesí až po konečnú tvorbu a starnutie, pričom využívajú najnovšiu technológiu vysokorýchlostného vrstvenia.

Každý sen sa začína víziou. Vízia spoločnosti InoBat sa začala náčrtom na obrúsku a nápadom dostať Slovensko na mapu sveta elektromobility. Sme veľmi radi, že nápad na obrúsku sa rýchlo zmenil na kompletný projekt, na ktorom sme začali spolupracovať s partnermi z celého sveta. Spoločne sa nám podarilo vytvoriť prvé slovenské batérie," hovorí Marián Boček, generálny riaditeľ spoločnosti InoBat.

Spoločnosť InoBat Auto odmieta dodržiavať prístup „jedna veľkosť pre všetkých“. Je totiž presvedčená, že každé vozidlo a lietadlo s elektrickým pohonom si vyžaduje riešenie elektrických batérií na mieru.

V budúcnosti tak plánuje vyrábať batériové články na mieru pomocou vlastného výskumu a vývoja, ktoré budú zohľadňovať konkrétne potreby a budú vyrábané na zákazku pre každého zákazníka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Barbora Šimkaninová
Zdroj/Foto: InoBat
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies