VIDEO: Talibanci rozohnali streľbou ženskú demonštráciu. Napadli zahraničnú novinárku

NETKY.SK • 30 September 2021, 15:11 • 2 min
VIDEO: Talibanci rozohnali streľbou ženskú demonštráciu. Napadli zahraničnú novinárku

KÁBUL - Príslušníci hnutia Taliban vo štvrtok násilne zasiahli proti malej demonštrácii za práva dievčat a žien, ktorá sa konala v Kábule.

slovakia

left justify in out

 

Francúzska tlačová agentúra AFP vysvetlila, že skupina šiestich žien sa zišla pred strednou školou vo východnej časti Kábulu a žiadala, aby sa dievčatá mohli vrátiť na vyučovanie po tom, čo ich z neho Taliban začiatkom septembra vylúčil.

 

Prečítajte si: Tisíce Talianov demonštrovali na podporu afganských žien

 

Demonštrantky mali pred školou transparent s nápisom  Neničte nám perá, nepáľte nám knihy, nezatvárajte školy, ktorý im ihneď prívrženci Talibanu vytrhli z rúk. Talibanci vytlačili protestujúce ženy spred školy. Strelnou zbraňou udreli jednu zahraničnú novinárku a zabránili jej pokračovať v natáčaní protestu. Jeden z ozbrojencov spustil salvu do vzduchu zo svojej zbrane.

 

Demonštrantky patrili k skupine nazývanej Spontánne hnutie afganských aktivistiek. Po týchto udalostiach sa schovali do školy.

 

Mulla Nasratulláh, ktorý skupinu talibancov viedol a označil sa za veliteľa špeciálnych síl v Kábule, vyhlásil, že demonštrantky nemali svoju akciu odsúhlasenú bezpečnostnými orgánmi.

 

"Majú právo protestovať tak, ako v každej inej krajine. Ale musia o tom vopred informovať bezpečnostné inštitúcie." 

 

img

 

Po tom, ako sa Taliban v polovici augusta chopil moci v Afganistane, sa vo viacerých mestách konali zhromaždenia za rešpektovanie práv žien. 

 

 

 

Taliban totiž dodržiava prísny výklad zákona šaría, ktorý oddeľuje mužov a ženy, a taktiež obmedzil prístup žien k práci. Povedali, že musia vytvoriť vhodné podmienky, aby sa dievčatá mohli vrátiť do triedy, ale mnohí Afganci sú skeptickí.

 

Počet týchto protestov i účasť na nich sa však zmenšuje, nakoľko Talibanom vytvorená vláda zakázala ich organizovanie a varovala pred "závažnými právnymi dôsledkami" pre porušovateľov tohto zákazu.

 

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies