Euro je najslabšie za dva týždne

NETKY.SK • 2 November 2013, 12:59 • 2 min
Euro je najslabšie za dva týždne

FRANKFURT NAD MOHANOM - Kurz eura len od polovice týždňa klesol o 3 centy, pričom v predchádzajúcich týždňoch spoločná európska mena výrazne posilňovala.

slovakia

left justify in out

Kurz spoločnej európskej meny pokračoval piatok (1. 11.) v poklese. Večer euro oslabilo až na 1,3480 USD/EUR, čo je najmenej za dva týždne. Informovala o tom agentúra DPA.

Kurz eura len od polovice týždňa klesol o 3 centy, pričom v predchádzajúcich týždňoch spoločná európska mena výrazne posilňovala. Európska centrálna banka (ECB) stanovila v piatok napoludnie referenčný kurz na 1,3505 (vo štvrtok: 1,3641) USD/EUR. To znamená, že dolár stál 0,7405 (0,7331) eura.

Na euro je aktuálne tlak z dvoch strán, tvrdia ekonómovia nemeckej krajinskej banky NordLB. Hlavným dôvodom je vývoj menovej politiky. Dolár niekoľko dní výrazne posilňuje, pretože trh počíta s tým, že americká centrálna banka (Fed) môže začať obmedzovať monetárne stimuly ešte tento rok. To ukazuje, ako rýchlo sa môže zmeniť nálada trhu. Ešte pred niekoľkými dňami boli investori pevne presvedčení, že Fed začne sprísňovať menovú politiku až niekedy na budúci rok.

Ďalším faktorom, ktorý má negatívny vplyv na kurz spoločnej meny, sú špekulácie, že ECB možno ešte viac uvoľní menovú politiku. Inflácia v eurozóne totiž v dôsledku slabej ekonomiky spomaľuje a ekonómovia varujú pred defláciou. To by mohlo viesť ECB k zníženiu úrokových sadzieb alebo k poskytnutiu ďalších dlhodobých úverov pre komerčné banky. Avšak len málo expertov predpokladá, že ECB bude konať už na svojom zasadnutí budúci týždeň.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies