EÚ vyzvala konfliktné strany vo Venezuele k naliehavému politickému dialógu

NETKY.SK • 15 Máj 2017, 16:34 • 2 min
EÚ vyzvala konfliktné strany vo Venezuele k naliehavému politickému dialógu

BRUSEL - Európska únia dnes prostredníctvom svojich ministrov zahraničných vecí vyzvala Venezuelu, aby prikročila k naliehavému, konštruktívnemu a účinnému dialógu medzi vládou a parlamentnou väčšinou s cieľom prekonať súčasnú politickú krízu v krajine.

slovakia

left justify in out

"Základné práva venezuelského ľudu musia byť rešpektované, vrátane práva na pokojné demonštrácie," uvádza sa v dokumente 28 šéfov diplomacií prijatom na zasadnutí Rady EÚ pre zahraničné veci v Bruseli. Diplomati zároveň upozornili vládu v Caracase, že využívanie vojenských súdov na súdenie civilistov je nezlučiteľné s medzinárodným právom.

 

Venezuelská opozícia, ktorá vyhrala parlamentné voľby koncom roka 2015, požaduje prezidentské voľby a odstúpenie terajšieho prezidenta Nicolása Madura, obviňovaného zo snáh o nastolenie diktatúry. V rámci nepokojov a zrážok medzi bezpečnostnými silami a demonštrantami od začiatku apríla zomrelo takmer 40 ľudí a okolo 800 ľudí bolo zranených.

 

"Je veľmi dôležité, aby sa všetky strany zdržali násilných činov," uvádza sa vo vyhlásení EÚ, ktoré odsudzuje posilňovanie civilných ozbrojených skupín. To podľa Bruselu môže viesť k ďalšiemu násiliu a neprispieva k riešeniu krízovej situácie.

 

Európski diplomati zároveň vyzvali na prepustenie všetkých politických väzňov vo Venezuele a požiadali o umožnenie prísunu zahraničnej humanitárnej pomoci v prospech najviac trpiacich zložiek obyvateľstva.

 

Venezuela aj napriek tomu, že má najväčšie zásoby ropy na svete, v súčasnosti čelí najhoršej hospodárskej kríze vo svojej histórii. Obyvatelia krajiny sú vystavení veľkému nedostatku potravín a liekov popri "astronomicky" narastúcej miere inflácie.

 

Vysoká predstaviteľka EÚ pre zahraničné veci Federica Mogheriniová pripomenula, že EÚ je znepokojená vývojom v tejto krajine aj preto, lebo vo Venezuele žije vyše 600.000 Európanov, občanov členských krajín EÚ.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies