EÚ vyplatila Ukrajine prvých 4,5 miliardy eur na podporu obnovy a fungovania štátu

NETKY.SK • 20 Marec 2024, 16:18 • 2 min
EÚ vyplatila Ukrajine prvých 4,5 miliardy eur na podporu obnovy a fungovania štátu

BRUSEL - Európska komisia (EK) v stredu (20. 3.) oznámila, že vyplatila prvých 4,5 miliardy eur v rámci nového nástroja EÚ pre Ukrajinu.

slovakia

left justify in out

Komisia spresnila, že prostredníctvom výnimočného preklenovacieho financovania EÚ poskytuje Ukrajine hotovosť, aby pomohla financovať fungovanie štátu a vyplácať mzdy, dôchodky a poskytovať základné verejné služby aj počas vojnového stavu.

Podľa správy EK vláda v Kyjeve v stredu predložila svoj oficiálny Plán pre Ukrajinu. Zameriava sa na štrukturálne reformy, investície a opatrenia na podporu súladu s EÚ. Pripravuje tiež pôdu pre pravidelné platby v rámci nástroja pre Ukrajinu. Platby sú podmienené ambicióznymi reformami a investíciami na nasledujúce štyri roky.

EK urýchlene posúdi Plán pre Ukrajinu a či navrhované opatrenia zaistia primeranú úroveň ochrany finančných záujmov EÚ. V prípade pozitívneho posúdenia predloží členským štátom návrh na schválenie. Na posúdenie plánu budú mať k dispozícii jeden mesiac.

Predsedníčka EK Ursula von der Leyenová po stredajšom stretnutí s ukrajinským premiérom Denysom Šmyhalom vyhlásila, že je to pre Ukrajinu dobrý deň, lebo EÚ vyčlenila ďalšie zdroje na naliehavé potreby krajiny a to len 19 dní potom ako nástroj pre Ukrajinu vstúpil do platnosti.

„Plán pre Ukrajinu mapuje ako sa môže Ukrajina vrátiť k rýchlemu rastu a začať s obnovou po stratách, ktoré spôsobila vojna. Ukrajina tým položila pevný základ pre podporu zo strany EÚ až do konca roku 2027,“ uviedla v správe pre médiá.

Stabilné a udržateľné financovanie

Nástroj pre Ukrajinu vo výške 50 miliárd eur poskytne stabilné a udržateľné financovanie na podporu obnovy, rekonštrukcie a modernizácie Ukrajiny počas rokov 2024 – 2027, vrátane kľúčových reforiem potrebných pri napĺňaní eurointegračných ambícií Kyjeva. Táto suma sa skladá zo 17 miliárd eur v podobe grantov a 33 miliárd eur vo forme pôžičiek.

Eurokomisia jednotlivé výplaty podmienila splnením viacerých politických podmienok pre transparentné a efektívne využívanie finančných prostriedkov EÚ. Tie sú spojené s reformami v boji proti korupcii, praniu špinavých peňazí a oblasti riadneho finančného hospodárenia.

Po odobrení Plánu pre Ukrajinu, rámcovej dohody medzi Európskou komisiou a Ukrajinou, ako aj dohôd o financovaní a pôžičkách by Ukrajina mohla mať prospech z vyplatenia predbežného financovania vo výške 1,9 miliardy eur. Potom by nasledovali pravidelné štvrťročné platby, ak by boli splnené dohodnuté ukazovatele pre reformy a investície.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: RTVS / TASR, Foto: www.pravda.com.ua
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies