VIDEO: Britskí vodiči sa bijú o palivo. Slovensko čaká podobný scenár!

NETKY.SK • 27 September 2021, 17:31 • 2 min
VIDEO: Britskí vodiči sa bijú o palivo. Slovensko čaká podobný scenár!

LONDÝN - S týmto Briti pravdepodobne nerátali! Brexit sa prejavil v plnej sile. V krajine majú nedostatok profesionálnych vodičov, čo narušilo dodávy benzínu či potravín po celej krajine.

slovakia

left justify in out

Veľké problémy s distribúciou benzínu a potravín nútia britskú vládu k radikálnej zmene postoja. Premiér Boris Johnson už dokonca uvažuje nad udelením tisícok výnimiek, na základe ktorých by do krajiny prilákal profesionálnych vodičov nákladných áut zo zahraničia. Takýmto spôsobom chce riešiť ich akútny nedostatok v Británii, ktorý spôsobil kolaps vo viacerých sektoroch

 

Benzín nemá kto rozviezť

Prísne vízové predpisy, ktoré vstúpili do platnosti po brexite, aktuálne sťažujú príchod kvalifikovaných pracovných síl, čo ešte zvýšilo tlak na logistické odvetvie. V poslednom čase sa objavili správy, že niektoré energetické koncerny pre nedostatok vodičov nedokážu zásobovať niektoré čerpacie stanice, na ktorých sa začali tvoriť dlhé rady nespokojných zákazníkov. Práve tieto fotografie podľa britskej tlače presvedčili Johnsona, aby zmenil svoj postoj.

 

 

"Boris má už plné zuby negatívnych titulkov v novinách a chce, aby sa to vyriešilo, a už sa nestará o vízové povinnosti," citoval Financial Times zdroj blízky britskému premiéroviPredstaviteľom firiem a podnikateľských zväzov po týchto správach síce trochu odľahlo, vládu však varujú, že ak rozdá zopár tisíc víz zahraničným vodičom, kríza sa neskončí. Kvalifikovaní pracovníci chýbajú v mnohých odvetviach.

 

"Nemáme vyučených mäsiarov, zváračov, nemáme kuchárov, nemáme elektroinžinierov, preto je v celej ekonomike nedostatok pracovných síl," uviedol šéf CBI Tony Danker v rozhovore pre BBC.

 

Pre Britov vyššie platy

Vláda požaduje od firiem, aby zamestnávali viacej britských pracovníkov, aby ich vyškolili a tiež, aby im dávali vyššie mzdy. Danker priznal, že reforma je potrebná, vládu však skritizoval za jej prístup. "Za noc nespravíte z výdajcu batožiny mäsiara, ani z majiteľa obchodu kuchára."

 

 

Vo Veľkej Británii aktuálne chýba približne 100 000 vodičov nákladných áut. Preto je na mnohých miestach nedostatok rôznych tovarov a regály sú prázdne. Spoločnosti BP a Esso nemôžu pre nedostatok vodičov zásobovať niektoré čerpacie stanice

 

Na benzínkach chýba palivo

Britská vláda zároveň pozastaví uplatňovanie zákona na ochranu hospodárskej súťaže pre ropné firmy, aby mohli cielene zásobovať benzínom čerpacie stanice po tom, ako krajinu v posledných dňoch postihli panické nákupy pohonných látok.

 

Podľa britských predstaviteľov tento krok firmám uľahčí zdieľanie informácií a uprednostňovanie tých častí krajiny, kde je nedostatok benzínu najväčší. Zdieľanie informácií umožní firmám efektívnejšie spolupracovať a minimalizovať tak výpadky v zásobovaní.

 

 

Zákon o ochrane hospodárskej súťaže vláda zmiernila aj v marci 2020, aby tak zabezpečila dostatok potravín v supermarketoch. 

Ropné spoločnosti v spoločnom vyhlásení opäť zopakovali, že tlak v oblasti dodávok v Británii spôsobil „dočasný rast spotrebiteľského dopytu a nie celoštátny nedostatok pohonných hmôt"

 

Boj o vodiča na Slovensku

Na situáciu v Británii už zareagovalo Združenie cestných dopravcov SR ČESMAD Slovakia. Tvrdí, že po správach o rozdávaní dočasných pracovných víz hrozí odliv slovenských vodičov za zahranice. Môže sa tak zopakovať rovnaký scenár ako na britských ostrovoch. V Európe celkovo chýbajú státisíce vodičov, pričom iba na Slovensku je viac ako 12-tisíc voľných pozícií.

 

img


„Narastajúce napätie v dopravných firmách na Slovensku, kde je v súčasnosti kritický nedostatok vodičov, môže viesť k razantným protestom a zastaveniu zásobovania aj na Slovensku tak, ako to vidíme na britských ostrovoch. Po prvom roku od začiatku pandémie COVID-19 ukončilo na Slovensku činnosť viac ako 20 000 profesionálnych vodičov, ktorí si neobnovili kvalifikačné karty vodiča,” upozorňuje prvý viceprezident ČESMAD Pavol Piešťanský.

 

Slovensko prichádza o milióny eur
Príčin nedostatku profesionálnych vodičov na Slovensku je viacero. Je však primárne spôsobená nekonkurenčnými legislatívnymi podmienkami. Slovensko je posledná krajina Európskej únie (EÚ), ktorá nedostatočne uplatňuje smernice EÚ o školeniach vodičov a vodičských preukazoch, a neumožňuje zníženie veku profesionálnych vodičov, ktorí by mohli prísť na pracovný trh.

 

Ďalšou príčinou je zdaňovanie nákladov na pracovné cesty či zatvorenie hraníc pre žiadateľov o pracovné povolenie na Slovensku z tretích krajín. Kritický nedostatok vodičov by pritom podľa Piešťanského vyriešilo zavedenie národných víz pre profesiu vodiča.

Združenie dopravcov je presvedčené, že ak by cestní dopravcovia mali dostatok pracovnej sily, prinesú mesačne na Slovensko dodatočne 10 až 100 miliónov eur v tržbách a milióny eur do sociálnych a zdravotných poisťovní.

 

„Počas leta nedokázali dopravcovia na Slovensku zabezpečiť tisíce prepráv denne a združenie očakáva, že sa situácia v najbližších mesiacoch zhorší," dodal na záver Piešťanský. Ak vláda nezavedie okamžité opatrenia, hrozí podobný kolaps ako vo Veľkej Británii. 

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies