EÚ vráti Slovensku 3,634 mil. eur za tzv. nadbytočné zásoby agrokomodít

NETKY.SK • 30 Marec 2012, 11:28 • 2 min
EÚ vráti Slovensku 3,634 mil. eur za tzv. nadbytočné zásoby agrokomodít

EÚ vráti Slovensku 3,634 mil. eur za tzv.

slovakia

left justify in out

img

Všeobecný súd EÚ vo štvrtok (29. 3.) zrušil rozhodnutie Európskej komisie (EK), ktorým sa novým členským štátom uložila v roku 2007 povinnosť zaplatiť peňažné sumy spojené s odstránením nadbytkov poľnohospodárskych produktov existujúcich na ich území ku dňu ich pristúpenia k EÚ. V nadväznosti na to Poľsko, SR, ČR a Litva podali žaloby na zrušenie tohto rozhodnutia. Informoval hovorca Ministerstva spravodlivosti (MS) SR Peter Bubla.

EK svojím rozhodnutím uložila pristupujúcim štátom povinnosť zaplatiť do rozpočtu EÚ sumy vypočítané v závislosti od objemu nadbytkov každého z dotknutých poľnohospodárskych produktov, a to pre Poľsko 12,449 milióna eur, pre Českú republiku 12,287 milióna eur, pre SR 3,634 milióna eur a pre Litvu 3,181 milióna eur. Všeobecný súd EÚ však predmetné rozhodnutie EK zrušil, čo má mať za následok vrátenie súm zaplatených Európskej komisii. Takáto platba do rozpočtu EÚ je podľa súdu totiž v rozpore s Aktom o pristúpení týchto štátov k EÚ.

EK pokutovala SR za to, že sa domnievala, že súkromné podnikateľské subjekty mali na Slovensku nahromadené v skladoch nadmerné objemy poľnohospodárskych produktov (ryža, konzervované huby a konzervované mandarínky). Podľa Aktu o pristúpení z roku 2003 všetky nadbytky (súkromné aj verejné) musia byť odstránené na náklady nových členských štátov, pričom EK musí v tomto ohľade prijať nevyhnutné opatrenia.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies