EÚ venovala 20 miliónov eur na zabezpečovacie práce v Černobyle

NETKY.SK • 26 Apríl 2016, 06:32 • 2 min
EÚ venovala 20 miliónov eur na zabezpečovacie práce v Černobyle

BRUSEL - Európska únia prisľúbila dnes ďalších 20 miliónov eur na zabezpečovacie práce v bývalej jadrovej elektrárni v ukrajinskom Černobyle. Informovala o tom agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

"EÚ je na čele medzinárodného úsilia zameraného na likvidáciu následkov černobyľskej jadrovej katastrofy," uviedol komisár EÚ pre medzinárodnú spoluprácu a rozvoj Neven Mimica vo vyhlásení zverejnenom v predvečer 30. výročia havárie.


Oficiálna spomienková akcia sa uskutoční v utorok v komplexe bývalej elektrárne za účasti ukrajinského prezidenta Petra Porošenka. Medzi účastníkmi budú aj predstavitelia Európskej banky pre obnovu a rozvoj (EBOR) a tiež zástupcovia 28 krajín, ktoré prispeli na financovanie dekontaminačných prác.


Medzinárodné spoločenstvo venovalo na zabezpečovacie a čistiace práce v Černobyle už dovedna viac ako dve miliardy eur. Táto suma zahŕňa aj príspevky Európskej komisie v celkovej výške 730 miliónov eur. Podľa environmentalistov je to však stále omnoho menej, než by si situácia v Černobyle vyžadovala.


Výstavba nového bezpečnostného krytu, ktorú začalo v roku 2010 francúzske konzorcium NOVARKA, je v pokročilom štádiu realizácie. Očakáva sa, že kryt bude položený na reaktor do polovice roka 2017, pričom celkové náklady dosiahnu výšku približne 1,5 miliardy eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies