EÚ: Ukrajina už ďalšiu šancu tak skoro nedostane

NETKY.SK • 14 November 2013, 17:36 • 2 min
EÚ: Ukrajina už ďalšiu šancu tak skoro nedostane

KYJEV - Vyslanec Európskeho parlamentu a bývalý poľský prezident Aleksander Kwasniewski vo štvrtok varoval Ukrajinu, ktorá stále nesplnila základnú podmienku na podpis očakávanej asociačnej dohody. Tou je prepustenie expremiérky Julije Tymošenkovej z väzenia. Kwasniewski zároveň naznačil, že ak únia s Kyjevom nepodpíše dokument na plánovanom novembrovom summite v litovskom Vilniuse, ďalšia podobná šanca bude v "nedohľadne".

slovakia

left justify in out

"Znamenalo by to odklad asociačnej dohody na niekoľko rokov," povedal poľský exprezident v rozhovore pre ukrajinskú tlačovú agentúru UNIAN. Ďalšia šanca Kyjevu podľa neho nepríde skôr aj preto, že v roku 2014 sú naplánované voľby do Európskeho parlamentu. Ukrajinci si zase začiatkom roku 2015 budú vyberať nového prezidenta. "A po týchto dvoch rokoch sa vrátime do úplne inej situácie, ktorá nemusí byť nevyhnutne lepšia. A možno aj horšia ako tá z roku 2013," dodal vyslanec EP.

Ukrajinský parlament sa v stredu nedohodol na zmenách legislatívy, ktoré by umožnili odchod uväznenej expremiérky Tymošenkovej na liečenie do zahraničia. Predseda parlamentu Volodymyr Rybak ukončil mimoriadnu schôdzu po tom, čo sa poslanci vládnej Strany regiónov prezidenta Viktora Janukovyča s opozíciou nedohodli na podobe príslušného zákona. Zasadnutie parlamentu bolo podľa analytikov poslednou možnosťou prijať zákon pred plánovaným podpisom dohody s EÚ, ktorý sa má uskutočniť počas summitu vo Vilniuse koncom novembra. V stredu tiež vypršalo ultimátum, ktoré dali Ukrajine poľský exprezident Kwaśniewski a niekdajší predseda Európskeho parlamentu Pat Cox na prijatie legislatívy.

Predstavitelia EÚ podmieňujú podpis asociačnej dohody a dohody o voľnom obchode s Ukrajinou prepustením Tymošenkovej, ktorej uväznenie považujú za politicky motivované. Janukovyč už dávnejšie vyhlásil, že svojej politickej súperke umožní vycestovať na liečenie do zahraničia, nemieni jej však udeliť milosť. Expremiérke súd v roku 2011 udelil sedemročný trest za zneužitie premiérskych právomocí, momentálne však čelí ďalším obvineniam, ktoré sa týkajú sprenevery a daňových únikov, ale aj údajného podielu na vražde vplyvného podnikateľa a politika Jevhena Ščerbaňa. Európska únia ukrajinské orgány obviňuje z uplatňovania selektívnej spravodlivosti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies