EÚ pripravila nový akčný plán susedskej politiky v oblasti dopravy

NETKY.SK • 8 Júl 2011, 10:31 • 2 min
EÚ pripravila nový akčný plán susedskej politiky v oblasti dopravy

EÚ pripravila nový akčný plán susedskej politiky v oblasti dopravy

slovakia

left justify in out

img

Európska komisia (EK) zverejnila dnes nový akčný plán susedskej politiky v oblasti dopravy s cieľom posilniť dopravné spojenia so susednými regiónmi na východe a juhu Európskej únie (EÚ).
      Nový akčný plán navrhuje 20 konkrétnych opatrení, dlhodobých aj krátkodobých, ktoré pomôžu vytvoriť hladšie, bezpečnejšie a spoľahlivejšie dopravné spojenia. Zároveň sa prehĺbi aj integrácia trhov, a to nielen v prospech EÚ, ale aj jej susedných regiónov.
      Akčný plán predstavili dnes podpredseda EK Siim Kallas zodpovedný za oblasť dopravy a Štefan Füle, komisár EÚ pre rozšírenie a susedskú politiku.
      "Sloboda pohybu je čosi, čo v Európe zvykneme považovať za samozrejmosť, nemala by sa však končiť na jej hraniciach. Ak dnes tvrdíme, že berieme vzťahy s našimi susedmi vážne, musíme zabezpečiť infraštruktúru potrebnú na umožnenie toku tovaru a pohyb ľudí cez hranice, ako aj zredukovať byrokraciu a problémové miesta," vyhlásil dnes Kallas.
      Füle dodal, že v rámci novej a ambicióznej európskej susedskej politiky, ktorá bola iniciovaná 25. mája tohto roka, EÚ ponúka svojim partnerom na východe a juhu intenzívnejšiu hospodársku integráciu.
      Spolupráca so susednými regiónmi EÚ v dopravnej oblasti sa doteraz odohrávala prostredníctvom celého radu bilaterálnych a regionálnych iniciatív. Už existuje napríklad regionálna iniciatíva v oblasti dopravy pre susedov na juhu.
      Nový akčný plán vychádza z doteraz dosiahnutých výsledkov a posilňuje najmä spojenia na východ a spája regionálnu spoluprácu v oblasti dopravy v jednej politike.
      Medzi kľúčové opatrenia na prepojenie dopravných systémov EÚ a jej susedov patrí rozšírenie vnútorného leteckého trhu EÚ a Jednotné európske nebo na susedné regióny. Ďalším zámerom je prepojiť transeurópsku dopravnú sieť s infraštruktúrou susedných krajín EÚ prostredníctvom prioritných projektov v oblasti dopravy. Cieľom je aj lepšie využívať potenciál železničnej nákladnej dopravy prostredníctvom otvorenia trhov a odstránenia technických prekážok, ako sú rozdielne rozchody koľajníc.
      Akčný plán plánuje tiež zjednodušiť vykonávanie regionálnej spolupráce v oblasti dopravy pomocou zriadenia novej štruktúry riadenia, tzv. "panelu Východného partnerstva pre dopravu", ktorý bude dohliadať na realizáciu opatrení v susedných krajinách na východe.
      EÚ prostredníctvom tohto projektu chce zároveň zefektívniť námornú dopravu so susednými krajinami a z dlhodobého hľadiska aj ich zahrnutie do "Modrého pásu" neobmedzenej námornej dopravy v Európe a okolo nej. Posledný, ale nemenej dôležitý cieľ je pomôcť susedným krajinám únie zlepšiť bezpečnosť na cestách.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies