Podľa Korčoka sa EÚ na Slovensku stala prirodzenou súčasťou domácich politík aj každodenného života

NETKY.SK • 1 Máj 2021, 16:07 • 2 min
Podľa Korčoka sa EÚ na Slovensku stala prirodzenou súčasťou domácich politík aj každodenného života

BRATISLAVA - Počas doterajších sedemnástich rokov sa Európska únia (EÚ) stala na Slovensku prirodzenou súčasťou domácich politík, ako aj každodenného života slovenských občanov.

slovakia

left justify in out

Podľa Korčoka Slovensko patrí medzi najviac integrované členské krajiny. Pripomenul, že Slovensko je od roku 2007 súčasťou Schengenského priestoru, od roku 2009 sa v krajine platí eurom a v roku 2016 Slovensko predsedalo Rade Európskej únie. Štátny tajomník MZVEZ Martin Klus uviedol, že Európska únia predstavuje pre Slovensko priestor, ktorý poskytuje občanom v prvom rade bezpečnosť, stabilitu a prosperitu.

 

img
Korčok označil za nesporné výhody možnosť slobodne cestovať, pracovať ako aj študovať v jej členských krajinách. Jednotný trh EÚ tiež zvyšuje ekonomický potenciál a atraktívnosť Slovenska pre investorov a zároveň poskytuje slovenským podnikateľom trh s takmer 450 miliónmi spotrebiteľmi. V súvislosti s finančnou podporou z európskych fondov Korčok poukázal, že schválený Plán obnovy a odolnosti Slovenska bude ďalším žiadaným impulzom a finančnou injekciou na modernizáciu krajiny, vrátane zelenej a digitálnej transformácie. „Obdobie nášho členstva v EÚ patrí medzi najúspešnejšie v našej histórii. Európska únia nie je bez chýb, ale pre Slovensko je základným politickým, ekonomickým a kultúrnym priestorom, ktorý poskytuje občanom bezpečnosť, stabilitu a prosperitu. Som rád, že si to uvedomujú aj naši občania. Dôvera verejnosti voči EÚ je v súčasnosti najvyššia za ostatných desať rokov,“ povedal.

 

Mohlo by vás zaujímať: Korčok sa stretol s Kulhánekom. Ide o prvú zahraničnú cestu českého šéfa rezortu diplomacie, ktorá smerovala na Slovensko


Korčok dodal, že 17. výročie členstva v Európskej únii si zároveň spoločnosť pripomína na pozadí riešenia viacerých kríz, od ekonomickej a finančnej krízy, cez migračnú krízu, odchod dôležitého partnera, ktorým je Spojené kráľovstvo, až po súčasnú pandémiu COVID-19. „Práve pandemická kríza zdôraznila potrebu diskutovať o možnostiach, ako zlepšiť akcieschopnosť a odolnosť Únie, a ako Úniu prispôsobiť tak, aby vyhovovala aktuálnym potrebám jej členských krajín a ich občanov,“ podčiarkol.

 

Príležitosťou pre celoeurópsku reflexiu bude Konferencia o budúcnosti Európy, ktorá na európskej úrovni štartuje symbolicky na Deň Európy, 9. mája. Podľa Klusa musia byť v centre tohto projektu občania. Majú silný záujem na tom, aby sa podujatia a diskusie o Únii preniesli do miest a obcí a aby sa do nich zapojilo čo najviac občanov, zástupcov samospráv, predstaviteľov podnikateľskej a akademickej obce aj médií s cieľom formovania budúcej podoby európskeho projektu.

Prečítajte si: Európska komisia prijala prvú stratégiu v oblasti dobrovoľných návratov a reintegrácie. Týka sa Nového paktu o migrácii a azyle



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona