EÚ nebola vytvorená na obohacovanie sa finančných investorov

NETKY.SK • 8 November 2010, 08:35 • 2 min
EÚ nebola vytvorená na obohacovanie sa finančných investorov

EÚ nebola vytvorená na obohacovanie sa finančných investorov

slovakia

left justify in out

img

Plánovaný mechanizmus pre nesolventnosť členov Európskej únie nadobúda konkrétne podobu. Návrh nemeckého spolkového ministra financií Wolfganga Schäubleho pokladá za jeho jadro dvojstupňové záchranné opatrenia, počas ktorých však veritelia po prvýkrát budú musieť výrazne znížiť svoje pohľadávky.
      Minister týždenníku Der Spiegel povedal, že ak sa krajina dostane do platobných ťažkostí, EÚ zavedie pre ňu úsporný a záchranný program tak, ako sa to stalo v prípade Grécka. V prvej fáze operácie by sa mal predĺžiť čas splácania pre štátne dlhopisy, ktorých splatnosť je aktuálna. Ak by to nepomohlo, potom by súkromní veritelia museli znížiť svoje pohľadávky voči problémovej krajine. Za to dostanú garancie na zvyšok ich požadovaných prostriedkov.
      Šéfovia štátov a vlád EÚ sa v októbri na summite v Bruseli v zásade dohodli, že terajší euroval nahradia stálym mechanizmom pomoci. Podľa Schäubleho je mimoriadne dôležité, že sa na záchrannej operácii budú po prvýkrát výraznejšie podieľať aj súkromní investori.
      "Európska únia nebola vytvorená na obohacovanie sa finančných investorov", povedal Schäuble. Nový mechanizmus sa nebude vzťahovať na staré dlhy krajín, ale na nové. Dodal, že všetky obchody so štátnymi dlhopismi členov EÚ by mali mať klauzuly, v ktorých sa presne povie, čo sa stane v prípade štátnej finančnej krízy s pohľadávkami veriteľov.
      V Schäublových plánoch sa vytvára významný priestor aj pre úlohu Medzinárodného menového fondu (MMF). "Nie je na svete iná inštitúcia, ktorá by mala taký rozsah skúseností, ak ide o  reštrukturalizáciu na trhoch. Tieto skúsenosti by sme mohli potrebovať aj pri uplatnení krízového mechanizmus (v EÚ)", dodal minister.

Zdroj: TASR/DPA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies