EÚ navrhla nové pravidlá pre riešenie krízových situácií centrálnych protistrán

NETKY.SK • 28 November 2016, 13:07 • 2 min
EÚ navrhla nové pravidlá pre riešenie krízových situácií centrálnych protistrán

BRUSEL - Európska komisia (EK) dnes navrhla nové pravidlá, ktoré majú zaistiť prijatie účinných opatrení v prípade krízy infraštruktúr trhu so systémovým významom vo finančnom sektore, nazývaných aj "centrálne protistrany" (CPC).

slovakia

left justify in out

Komisia pripomenula, že centrálna protistrana koná ako sprostredkovateľ pre obe strany transakcie s finančným nástrojom, vrátane dlhopisov, akcií, derivátov a komodít (poľnohospodárske produkty, ropa a zemný plyn). Majú rozhodujúci význam pri znižovaní rizík a obmedzovaní prepojení v rámci finančného systému. Pomáhajú finančným spoločnostiam a koncovým používateľom, ako sú korporácie, riadiť ich obchodné riziká.

 

Rozsah a význam centrálnych protistrán v Európe a vo svete sa takmer zdvojnásobil po tom, ako skupina ekonomicky najbohatších krajín G20 v reakcii na finančnú krízu prijala záväzok vykonávať prostredníctvom nich zúčtovanie štandardizovaných mimoburzových derivátov.

 

Zúčtovanie veľkej časti zmlúv o derivátoch v hodnote 500 miliárd eur, ktoré sú celosvetovo aktívne, v Európe vykonáva 17 centrálnych protistrán. V EÚ pre centrálne protistrany už existujú prísne regulačné predpisy stanovené nariadením o infraštruktúre európskych trhov (EMIR). Nie sú však zavedené harmonizované pravidlá pre celú EÚ, pretože nie je pravdepodobná situácia, v ktorej by centrálne protistrany čelili vážnym problémom alebo zlyhaniu, a bolo by potrebné na ne uplatniť organizované ozdravné postupy alebo postupy pre riešenie krízy.

 

Dnešný návrh EK sa zameriava na uplatnenie rámca pre ozdravenie a riešenie krízových situácií CPC, ktoré sú systémovo dôležité pre finančný systém. Zabezpečí sa tým, aby kritické funkcie centrálnych protistrán boli zachované pri súčasnom zachovaní finančnej stability, čo zabráni tomu, aby náklady spojené s reštrukturalizáciou a riešením krízových situácií zlyhávajúcich CPC znášali daňovníci.

Podpredseda EK zodpovedný za finančnú stabilitu, finančné služby a úniu kapitálových trhov Valdis Dombrovskis spresnil, že ide o návrh, ktorý posilní európsky finančný systém.

 

"Zameriava SA na ochranu daňovníkov, a to prostredníctvom riešenia situácie centrálnej protistrany, ak sa dostane do ťažkostí. To je dôležité, lebo centrálne protistrany sú kľúčovou súčasťou nášho finančného systému a pomáhajú firmám riadiť ich riziká. Doplní silnú reguláciu trhov s derivátmi, ktorú sme zaviedli po kríze," vysvetlil Dombrovskis.

 

V navrhovaných pravidlách pre CPC sa uvádzajú ustanovenia porovnateľné s pravidlami v oblasti ozdravenia a riešenia krízových situácií v prípade bánk, ktoré sú založené na medzinárodných normách. Pretože sa však centrálne protistrany od bánk značne líšia, tento návrh obsahuje osobitné nástroje, ktoré lepšie zodpovedajú postupom riadenia zlyhania centrálnych protistrán a ich prevádzkovým predpisom, najmä s cieľom určiť, ako by sa mali rozdeliť straty.

 

Navrhované pravidlá od CPC a príslušných orgánov vyžadujú, aby sa na možné problémy pripravili v podobe "plánov ozdravenia" a aby včas zasiahli s cieľom zamedziť problému a v prípade krízy zakročili.

Komisia pripomenula, že CPC majú cezhraničný charakter, keď najväčšie z nich pôsobia na medzinárodnej úrovni. Je preto dôležité, aby príslušné orgány spolupracovali cezhranične, aby sa v prípade potreby zaručilo účinné plánovanie a riadne riešenie krízovej situácie. Návrh EK zavádza pre každú centrálnu protistranu tzv. kolégiá pre riešenie krízových situácií, zahŕňajúce všetky príslušné orgány vrátane Európskeho orgánu pre cenné papiere a trhy (ESMA) a Európskeho orgánu pre bankovníctvo (EBA). Návrh nariadenia EK bude predložený Európskemu parlamentu a Rade EÚ na schválenie a prijatie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies