EÚ cez trustový fond pomôže 1,5 miliónom sýrskych utečencov v susedných štátoch

NETKY.SK • 1 December 2015, 13:42 • 2 min
EÚ cez trustový fond pomôže 1,5 miliónom sýrskych utečencov v susedných štátoch

BRUSEL - Európska komisia dnes oznámila, že suma vo výške 350 miliónov eur, vyčlenená z regionálneho trustového fondu EÚ pre Sýriu, je zatiaľ najväčšou odpoveďou eurobloku v reakcii na sýrsku utečenecké krízu. Tieto zdroje zaistia naliehavú potrebnú pomoc pre 1,5 milióna utečencov v preťažených hostiteľských komunitách v Libanone, Jordánsku, Iraku a Turecku.

slovakia

left justify in out

Trustový fond prijal balíček programov v celkovej výške 350 miliónov eur, čo k dnešnému dňu znamená jedno z najväčších opatrení Európskej únie v reakcii na sýrsku utečeneckú krízu. Programy sú v nadchádzajúcich mesiacoch určené pre 1,5 milióna sýrskych utečencov žijúcich v preťažených hostiteľských komunitách v Libanone, Jordánsku, Iraku a Turecku. Sú zamerané na poskytnutie základného vzdelávania a ochranu detí, lepší prístup k zdravotnej starostlivosti, zaistenie pitnej vody a kanalizácie takisto aj na podporu ekonomických príležitostí a sociálne začlenenie utečencov.

 

Šéfka európskej diplomacie Federica Mogheriniová uviedla, že ide o konkrétny dôkaz solidarity EÚ s krajinami, ktoré prijali a hostia najväčší počet sýrskych utečencov. "Vojna v Sýrii je najväčšia humanitárna kríza, akej čelíme za posledné desaťročia. Máme povinnosť poskytovať podporu utečencom a komunitám, ktoré ich hostia," zdôraznila Mogheriniová. Spresnila, že trvalé riešenie utečeneckej krízy možno dosiahnuť len prostredníctvom politického procesu, ktorý musia obyvatelia Sýrie zvládnuť sami a ktorý má vrátiť krajinu späť k stabilite a mieru.

 

Eurokomisár pre politiku susedstva a rokovania o rozšírení Johannes Hahn pripomenul, že odpoveď Európy na túto krízu musí byť spoločná, aj keď doteraz do trustového fondu prispieva len 15 z 28 členských štátov EÚ. "Za veľmi krátky čas sa nám podarilo začať s realizáciou najväčšieho balíka pomoci v reakcii na túto krízu. Som presvedčený, že ide o najefektívnejší spôsob, ako riešiť základné príčiny súčasnej migračnej krízy a zmeniť utečencom ich zúfalstvo na nádejnú budúcnosť," uviedol Hahn na adresu schválených programov pre sýrskych utečencov v krajinách susediacich so Sýriou.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies