EÚ a Británia stále pracujú na dohode o finančnom vyrovnaní, včerajšie správy boli len dohady!

NETKY.SK • 29 November 2017, 13:24 • 2 min
EÚ a Británia stále pracujú na dohode o finančnom vyrovnaní, včerajšie správy boli len dohady!

BERLÍN - Hlavný vyjednávač Európskej únie (EÚ) pre brexit Michel Barnier v stredu povedal, že "stále pracuje" na dosiahnutí dohody s Britániou o jej vystúpení z bloku. Uviedol to v reakcii na správu, že obe strany sa už údajne dohodli na finančnom vyrovnaní.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

"Stále na tom pracujeme. To je jediné vyhlásenie, ktoré môžem urobiť," povedal Barnier po prejave na bezpečnostnej konferencii v Berlíne na otázky novinárov, či sú pravdivé správy, že Británia ponúkla EÚ viac peňazí v rámci tzv. účtu za rozvod. "Pracujem na dohode," povedal Barnier novinárom. A dodal, že dúfa, že v nadchádzajúcich dňoch bude môcť EÚ informovať o dosiahnutí dohody s Britániou o finančných podmienkach jej odchodu z bloku.

 

img

 

Barnier, ktorý vystúpil na bezpečnostnej konferencii, neposkytol žiadne ďalšie podrobnosti. V utorok (28.11.) sa však v britských médiách objavili správy, že Londýn ponúkol väčšinu zo sumy, ktorú EÚ požaduje v rámci finančného vyrovnania, aby uzavrel rokovania o brexite. Špekuluje sa, že Británia ponúkla 50 miliárd eur. Európsky blok však vyčíslil účet za brexit na približne 60 miliárd eur, zatiaľ čo Londýn doteraz hovoril maximálne o 20 miliardách eur.

 

Barnier sa má v pondelok 4. decembra stretnúť s britskou premiérkou Theresou Mayovou a predsedom Európskej komisie Jeanom-Claudom Junckerom.

Britskí predstavitelia pracujú v zákulisí s vyjednávacím tímom EÚ na vyriešení spornej otázky finančného vyrovnania. Ale ich dohoda o účte za brexit bude potrebovať podporu všetkých ďalších 27 členských štátov EÚ.

 

img

 

Európski predstavitelia opakovane deklarovali, že pondelok je posledným termínom na dosiahnutie dohody pred summitom EÚ v polovici decembra, na ktorom európski lídri zhodnotia pokrok na rokovaniach. A bez pokroku sa nemôžu vyjednávania posunúť do ďalšej fázy, teda k rokovaniam o obchode či o prechodnom období.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies