EÚ a Afganistan uzavreli politickú dohodu pre oblasť nelegálnej migrácie

NETKY.SK • 3 Október 2016, 14:41 • 2 min
EÚ a Afganistan uzavreli politickú dohodu pre oblasť nelegálnej migrácie

BRUSEL - Európska komisia dnes oznámila, že Európska únia a Afganistan v nedeľu dosiahli významnú politickú dohodu. Dokument s názvom "Spoločný pokrok EÚ a Afganistanu v otázkach migrácie" má pomôcť účinnejšie čeliť výzvam spojeným s nelegálnou migráciou, ktorá predstavuje problém pre EÚ aj pre Afganistan.

slovakia

left justify in out

Komisia pripomenula, že dohoda je výsledkom konštruktívneho dialógu založeného na partnerstve a spoločnej ochote posilniť dialóg a bilaterálnu spoluprácu v tejto oblasti. Dialóg na úrovni najvyšších predstaviteľov z oboch strán bude pokračovať v utorok v rámci dvojdňovej Bruselskej konferencie o Afganistane.

 

Organizátormi konferencie (4.-5. októbra) sú Európska únia a afganská vláda. Na tomto podujatí sa zúčastnia predstavitelia 70 krajín a 20 medzinárodných organizácií a agentúr. Rokovania poskytnú vhodnú platformu pre afganskú vládu, aby predstavila svoje vízie o rozvoji krajiny a poskytla údaje o reformných krokoch. Pre medzinárodné spoločenstvo to bude vhodná príležitosť pre potvrdenie trvalej politickej a finančnej podpory pre mier v Afganistane, budovanie štátu a rozvoj spoločnosti.

 

EÚ budú na podujatí zastupovať predseda Európskej rady Donald Tusk, šéfka európskej diplomacie Federica Mogheriniová a eurokomisár pre rozvojovú spoluprácu Neven Mimica. Afganistan bude v Bruseli zastupovať prezident Ašraf Ghaní a šéf afganskej vlády Abdulláh Abdulláh.

 

Konferencia v Bruseli sa sústredí na tri úrovne debát: spoločné medzinárodné a afganské úsilie o zvýšenie efektívnosti trvalej medzinárodnej podpory a financovania na základe nového afganského národného rozvojového rámca; posilnenie afganského reformného úsilia v oblasti ekonomiky, právneho štátu a verejných financií a v boji proti korupcii; zvýšené regionálne úsilie na podporu politického procesu pre mier a cezhraničnú hospodársku spoluprácu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies