Astmatici sú zaradení medzi ohrozené skupiny, ktoré treba očkovať prioritne

NETKY.SK • 27 Január 2021, 11:03 • 2 min
Astmatici sú zaradení medzi ohrozené skupiny, ktoré treba očkovať prioritne

Pacienti s astmou sú zaradení do očkovacej elity. Prednostná vakcinácia bola schálená.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Ministerstvo zdravotníctva zaradilo astmatikov na prednostnú vakcináciu proti ochoreniu COVID-19. Žiadala o to asociácia alergologických a astmatických pacientov. Ako informoval riaditeľ Odboru zdravotnej starostlivosti Sekcie zdravia MZ SR Jozef Kalužay, pacienti liečení na bronchiálnu astmu sú už zaradení do 6. fázy očkovania.

 

img

 

"Uisťujeme vás, že MZ SR vníma potrebu čo najrýchlejšie vakcinácie najmä rizikových skupín obyvateľov,“ dodal Jozef Kalužay s tým, že astmatici prídu na rad spolu s ostatými osobami so stredne závažnou chorobou, ktorá významne zvyšuje riziko závažného priebehu ochorenia COVID-19.


„Tešíme sa, že Ministerstvo zdravotníctva SR tak promptne zareagovalo na našu požiadavku a zaradilo astmatikov na prednostné očkovanie. Vieme, že COVID-19 napáda aj pľúca, a tak je pre astmatikov naozaj mimoriadne nebezpečný. Chceme vyzvať pacientov, aby sa neobávali a ak im to lekár odporučí, dali sa zaočkovať. Vakcína je jediná cesta von z pandemickej krízy,“ uviedol predseda Slovenskej asociácie alergologických a astmatických pacientov Andrej Vilim.

Ministerstvo zdravotníctva pripravuje masívnu kampaň na podporu informovania o vakcínach proti novému koronavírusu. Na spoluprácu oslovili aj Slovenskú asociáciu alergologických a astmatických pacientov, ktorá prisľúbila pomoc pri šírení informácií.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona